Институтът за пътна безопасност иска от Слави Трифонов оставката на министър Караджов

OFFNews 18 април 2022 в 11:24 2794 1

Снимка Архив - БТА

От Института за пътна безопасност изпратиха писмо до лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, в което настояват  за оставката на регионалния министър Гроздан Караджов.

Причината е спорното проекторешение за АПИ, което скара ИТН с ПП, БСП и ДБ. Според експертите от Института министър Караджов не поема отговорност за пътните ремонти, с което застрашава националната институция. Те твърдят, че парите за пътните фирми, които следва да извършват ремонтите по републиканската мрежа, могат да се разплатят без да е необходимо решение на Народното събрание и не са необходими никакви законодателни промени. 

"Проблемите с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа (РПМ) имат оперативен характер и не са необходими законодателни промени, или някаква намеса на Народното събрание на Република България, за да може Агенция „Пътна инфраструктура“ да възлага дейности, които са в компетенциите й относно пътищата в страната. Нелепата ситуация е предизвикана от безотговорност и некомпетентност, прикрита зад спекулации от страна на политическото ръководство на МРРБ. Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените от вас лица за ръководители на МРРБ и АПИ за поемане на отговорност и предприемане на необходимото, с което те застрашават националната сигурност. Поради тази причина ви приканваме незабавно да оттеглите министър Караджов и неговия екип и да предложите за назначение доказани експерти в областта на регионалното развитие, благоустройството и инфраструктурата, с каквито партия ИТН разполага."

Въпросното проекторешение, или по-точно неговите първа и втора версии, бяха съгласувани с Караджов. Впоследствие правната комисия прие редакция, според която за всяко едно плащане на втората половина от дължимите суми ще е необходима проверка на антикорупционната комисия и решение на НС. ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" бойкотираха проекторешението и така крайното решение трябваше да се взема от Министерски съвет. Ден по-късно ДБ, ПП и БСП внесоха повторно проекторешението, а от ИТН излязоха с контрапредложение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews