Германия остава ангажирана с евроинтеграцията на Северна Македония

Георги Савчев 23 февруари 2021 в 15:26 2016 0

Кристоф Айххорн

Германия остава ангажирана с евроинтеграцията на Северна Македония, стана ясно по време на дискусия, организирана от Стипендиантския клуб на фондация "Конрад Аднауер" в България.

В дискусията се включиха посланиците в София на Португалия, Германия и Словения. До края на декември 2020 г. ротационното председателство на Съвета на ЕС беше на Германия, в момента е на Португалия, а от юли тази година - на Словения.

Посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн подчерта, че въпросът за инициирането на преговори с Република Северна Македония и Албания остава отворен.

До края на нашето председателство на Съвета на ЕС не беше постигнат компромис. Искахме до постигнем решение, всички бяха ангажирани: в Берлин - канцлерът Ангела Меркел и външният ни министър, в Брюксел, германското посолство в София, германското посолство в Скопие, каза Айххорн.

Това отново е тема, по която бихме искали да се стигне до решение - и сега Португалия, по време на председателството й на Съвета на ЕС, има пълната ни подкрепа, добави Айххорн.

Същевременно посланикът на Словения у нас Анжей Франгеш съобщи, че страната му планира нова среща на върха ЕС – Западни Балкани.

По време на нашето председателство на Съвета на ЕС ще отделим особено внимание на Западните Балкани, както направихме и през 2008 г. - първото ни председателство, каза Франгеш.

Разширяването на ЕС към Западните Балкани остава наша обща цел, на всички страни членки, така беше и по време на българското председателство през 2018 г. Тогава срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София беше много успешна, отбеляза посланикът на Словения у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews