ГЕРБ не изключва кабинет, но иска лично извинение към Габриел

Кирил Петков чупеше бутилки по масата по време на преговорите, каза Борисов

Ружа Райчева 20 март 2024 в 09:18 3814 14

Бойко Борисов в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Бойко Борисов в Народното събрание

ГЕРБ искат лично извинение от "Продължаваме промяната - Демократична България” към вицепремиера и външен министър Мария Габриел заради квалификациите към нея по време на вчерашната пресконференция на ПП-ДБ. 

Снощи финансовият министър Асен Василев нарече Габриел "най-новото и най-красивото лице на мафията" у нас”. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му трудно ще направи стъпка назад, дори при извинение от ПП-ДБ. След отсъствието си от преговорите, Борисов се яви с цялата си парламентарна група тази сутрин на брифинг в Народното събрание. 

"Призовавам ги веднага да се извинят. Има път назад - но той минава през това дали Габриел ще приеме извиненията. Аз ще говоря с моята група, за да видя дали те ще се съгласят. (...) Не искам среща, защото те се държат невъзпитано. Ако вие присъствате на среща, на която Кирил Петков чупи стъклени шишета на масата, ще искате ли?", възмути се Борисов. 

Той каза, че ГЕРБ все пак още искат да има правителството, но че въпросът е как ще се вземе този завой след вчерашния взрив на преговорите. Ако ГЕРБ не получат гласовете на ПП-ДБ за проектокабинета си, ще гласуват "с БСП, с Възраждане, с когото искат", поясни Борисов.

Мария Габриел, която водеше преговорите с ПП-ДБ, заяви, че очаква извинение за епитетите и обидите от вчерашната конференция на ПП-ДБ. 

Тя се обърна към министрите в проектокабинета си, 11 от които снощи си направиха отвод, и им напомни, че са поели ангажимент. "Тяхно право е да си подадат отвод, но вярвам, че всички разбираме, че в този момент това може да бъде разтълкувано и по друг начин", заяви Габриел. 

Бойко Борисов обяви, че ПП-ДБ са "показали истинското си лице". Според него техните изявления от вчера са в нарушение на договорката, постигната с ГЕРБ за ротация на кабинета "Денков". Той отново се скара на министрите, че често ходят по командировки. 

Лидерът на ГЕРБ посочи, че лично е обсъждал ротацията със съпредседателя на ПП Кирил Петков. "Листът ми е на бюрото", твърди той. 

По повод недоразбирането с ПП-ДБ за смяната на кадрите в службите Борисов каза, че българските служби са "изключително добре интегрирани с нашите международни партньори". Подобен коментар след него направи и председателят на ДПС Делян Пеевски.

Единственият съществен спор между преговорните екипи на ПП-ДБ и ГЕРБ е бил относно министъра на отбраната Тодор Тагарев, твърди Борисов.

"Снощи разбираме, че не искат да са министри. Много е трудно вече да накарам партията да се върне назад. Този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламира, и затова вчера направихме абсолютно същото, което те направиха преди една седмица (б.а. когато Денков си даде оставката скоростно на 6 март)", каза Борисов. 

Твърденията на ПП-ДБ, че е имало неразбирателство за мнозинствата, които може да се сформират с участието на ДПС, Борисов обяви за "лъжи и спекулации".

Лидерът на ГЕРБ твърди, че ПП-ДБ са по-близки от тях с ДПС на практика. "Нито съм адвокат на ДПС, нито искам да коментирам дружбата на ПП-ДБ с ДПС. Само ви уверявам, че тя е много по-голяма от нашата", каза той. 

По думите му ПП-ДБ са поискали в коалиционното споразумение да се забрани евентуално мнозинство само с "Възраждане", а БСП да остане опция. Според него няма как ГЕРБ да се съгласи на тези условия заради решението си на конгрес да не се коалират с БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

15

нещото

20.03 2024 в 16:56

Не !! Той трябва да се извини на ПП-ДБ че накара Габриела както той я нарече, да извърши нещо което видно тя не искаше!

1000

14

ИАД

20.03 2024 в 16:29

Какво Боко държи дълбоко в джобовете си, та е вечно като невъзпитан гамен? Може би бухалка, за да се пази от бутилките на Кирил Петков?

1000

13

ИАД

20.03 2024 в 16:24

Искаме Боко да се извини за пенсиите които се полагаха за времето на неговото управление а той ги спести!

800

12

Ivan55

20.03 2024 в 13:53

Бойко, стига си дундуркал пепейците! Отиваме на избори и ги мачкаме като валяк. Тези нещастници ще видят вече власт, ама през крив макарон.

1236

11

БотоксПутю

20.03 2024 в 13:49

Аз мисля, че Асен Василев трябва да се извини за това, че нарече Габриел "красивото лице". За мен той е един очевиден лъжец. Не допустимо за един политик да казва на балото черно или обратно.

14469

10

случайно прочетох

20.03 2024 в 13:21

""Призовавам ги веднага да се извинят. Има път назад - но той минава през това дали Габриел ще приеме извиненията.'

А да му посвирят, не иска ли?

Няма за какво да се извиняват на Марчето. Само истини се казаха снощи! Таз женица не става за премиер!

12407

8

Bad Horse

20.03 2024 в 10:07

Гледам го този дебил и се убеждавам за пореден път, че в България има 2 типа партии:

1. Крепостнически - които имат твърд крепостен електорат, без избор за кого ще гласуват, без желание за смяна на бюлетината или възможност за "ходене за гъби". За съжаление, да, през 21-ви век все още има такива явления в политиката ни. БСП, ДПС, ГЕРБ...

2. Доброволни партии, за които хората гласуват по собствено желание. ПП/ДБ, Възраждане...

Гордея се че винаги съм гласувал за вторите, дори да съм съжалявал после. Често съм съжалявал, но поне имах опцията да си сменя вота на следващите избори. Мирогледа на крепостните ми е необясним. Като на малтретирана жена, която се връща към мъжа побойник. Докато го има това явление в големи мащаби.... нЕма да се оправим.

11300

7

yoghurt

20.03 2024 в 09:59

Този ги може и БДС соц-караниците. Когато шефа ти от Дпс иска контрол над съдебната система, започваш да вряскаш за счупени бутилки и да отвличаш вниманието със вменяване на вина. Много ги е страх от Асен нещо.

1000

6

Зла свекърва

20.03 2024 в 09:48

Мутра и мошеник. Срам за българския народ, че 13 години ни е бил премиер.
 
X

Да помогнем на украинските деца!