ГЕРБ и ДПС внесоха правила за избор на членове на антикорупционната комисия

"Всичко, което виждаме, е една безсмислена кампания, която няма политическо послание", смята съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов

Кристина Минчева 04 април 2024 в 14:17 905 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

ГЕРБ и ДПС внесоха проект на решение за приемане на правила за дейността на комисията за избор на членове на Комисия по противодействие на корупцията. Проекторешението е внесено вчера (3 април) от Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Филиз Хюсменова и Ертен Анисова от ДПС.

В началото на март ПП-ДБ поиска бързо да се разберe с ГЕРБ за попълването на Антикорупционна комисия. Няколко дни по-късно (на 6 март), ПП-ДБ внесе в деловодството на парламента плана за избор на членове в Антикорупционната комисия. Срокът за разглеждане на текстовете обаче изтече, а до момента те така и не са разгледани.

ГЕРБ и ПП-ДБ взаимно се обвиняват, като от партията на Борисов твърдят, че ПП-ДБ са внесли самостоятелно правилата, на които автор е Рая Назарян, а от  малката коалиция обвиниха ГЕРБ, че отказва да разгледа собствените си правила.

И днес съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов коментира, че "това се случва 6 месеца по-късно по техен призив и е опит проблемът да се замете с това, че България освен че няма обновени органи, които да разследват корупция, сме и в риск да не получим следващото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост".

Той заяви, че ПП-ДБ ще гласуват правилата, но е ясно, че "пълноценна процедура, която да доведе до обществено убедителен резултат в тази предизборна ситуация, политически не може да се случи".

"Всичко, което виждаме, е една безсмислена кампания, която няма политическо послание, защото ГЕРБ не може да отговори на въпроса защо ни изпратиха на избори. Аз очаквам да се стигне доста далеч", каза още Христо Иванов.

Вносителите на проекторешението предлагат съставът на Номинационната комисия да е от петима независими членове - по един от член от състава и предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана и Сметната палата.

На първото заседание на комисията членовете ѝ ще изберат председател и заместник-предсдател, както и ще приемат график за дейността си. Тя ще включва запознаване с представените документи на кандидатите за членове на Комисията за противодействие на корупцията, проверка на професионалните и нравствените качества на всеки един от тях, събирането на допълнителна информация за някои от кандидатите, при необходимост, изискване на допълнителни документи от кандидатите. 

В срок от 30 дни от заседанието по допустимост, Номинационната комисия провежда публично изслушване на допуснатите кандидати, след което обсъжда представянето им и изготвя доклад, който съдържа становище за оценка на кандидатите. Той се внася пред антокорупционната комисия, а тя публикува покана за внасяне на предложения за кандидати за членове на Комисията на интернет страницата на НС.

В рамките на 7 дни всеки кандидат трябва да подаде пред Номинационната комисия писмена концепция за своята работа като член на Комисията за противодействие на корупцията, както и декларация за несъвместимост и декларация за имущество и интереси в съответствие със Закона за противодействие на корупцията.

Изслушването на кандидат ще се провежда в рамките на 90 минути, като Номинационната комисия може да удължи времето на изслушването.

Народното събрание ще избира членовете на антикорупционната комисия с мнозинство две трети от всички народни представители. Гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка на кандидатите.

За избрани ще се смятат кандидатите, получили две трети от гласовете на участвалите в гласуването народни представители. Ако повече от трима от кандидати са получи две трети от гласовете на присъстващите народни представители, избрани са тримата кандидати, получили най-много гласове "за".

Когато трима от кандидатите не получат необходимите две трети от гласовете, се провежда повторно гласуване. Ако и при повторното гласуване трима от кандидатите не получат необходимите гласове, парламентът приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки