Ген. Филип Лавин: Приносът на България към НАТО е от решаващо значение

OFFNews 07 март 2024 в 12:55 1270 2

 Филип Лавин

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин направиха изявления след срещата им

Приносът на България към НАТО е от решаващо значение , особено по отношение на Черноморския регион и Източния фланг, каза върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал ген. Филип Лавин.

"Приемането на бойна група на НАТО на ваша територия, приносът Ви към мисията КФОР и мисията на НАТО в Ирак, както и подкрепата ви за Украйна, са доказателство за Вашата ангажираност. Така, както е важно да сме подготвени за днешния ден, за да се справим с всички възможни предизвикателства, пред които може да се изправи Алианса, точно толкова е важно да сме подготвени и за утрешния ден и бъдещата оперативна среда", добави той.

Лавин  е на посещение у нас. Генерал Лавин открои две основни заплахи пред Алианса - Русия и тероризма.

"Бойните действия в бъдеще стават все по-сложни, необходимо е да сме сигурни, че във всеки аспект сме по-бързи и по-ефективни от нашите конкуренти. НАТО трябва непрекъснато да се адаптира и трансформира и това е едно постоянно непрекъснато пътуване."

Визитата му у нас започна със среща с началника на отбраната - адмирал Емил Ефтимов. Двамата обсъдиха процеса на отбранителното планиране на Алианса, постигане на оперативна съвместимост, инвестиции в колективната отбрана и в проекти с многонационално и общо финансиране, в които участва България.

"Войната в Украйна е индикатор за значителни промени в характера на бойните действия. Това налага въоръжените сили да предприемат необходимите мерки за адекватна трансформация и всичко това рефлектира както върху планирането на националните отбранителни способности, така и на способностите на Алианса", посочи адм. Ефтимов.

Посещението на ген. Лавин у нас продължава със срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя в оставка акад. Николай Денков и с министъра на отбраната в оставка - Тодор Тагарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

РоКа1002

07.03 2024 в 14:48

НАТО да предостави ноу-хау на България да произвежда. Не само да гледаме и от време на време да купуваме.

135

1

Far Rider

07.03 2024 в 13:32

Българската армия под вещото ръководство на генерал-губернатора Радев е готова с рота чалгаджийки и батальон кючеклийки за бързо реагиране да учасвува в мисия навсякъде по света. За командващ тези сили ще бъде назначен Азис!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика