Ген. Атанасов: ДПС изпуска "контролирано" информация по темата КТБ

OFFNews 18 май 2015 в 09:59 4531 5

Снимка Нова тв.

Тетрадките с имената на хората, посетили банкера Цветан Василев сами по себе си нищо не доказват, но огряват терена за други по-интересни списъци. Факт е, че много политици са ходили при Василев, но пикантната информация за банката се изпуска контролирано, за да се отклонява вниманието от основния въпрос за кухите фирми, които източиха необезпечени кредити за милиарди левове", обяви в ефира на Нова телевизия о.з генерал Атанас Атанасов.

Депутатът от РБ не е обнадежден от действията на прокуратурата до този момент и разследванията, които провежда за разграбването на кредитната институция. Според анализа на ДАНС сакралната дата, от която е започнал сривът на КТБ, е 13 юни. Тогава прокуратурата стъпи в офисите на КТБ, но ДАНС казва, че не е ясно на базата на каква информация. Хайде да видим и този въпрос, подчерта Атанасов. Според него сега ДПС участва „във фризирането” на контролираната информация, която излиза напоследък по медиите.

„Прокуратурата дължи много отговори по скандала с КТБ. Моите притеснения са, че в прокуратурата не се работи за разкриване, а за прикриване на истинския грабеж в тази банка”, каза още Атанасов. 

Бившият председател на комисията по досиетата Методи Андреев обърна внимание на замяната на имоти през 80-те години, чрез която банкерът Цветан Василев става собственик на сградата на площад "Гарибалди".

"Как КТБ придоби цялата собственост върху сградата на площад „Гарибалди” в София?", попита  риторично депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

„Тази сграда беше собственост на Министерството на отбраната. По времето на тройната коалиция, когато дойде Цвета Маркова, се извърши странна замяна. Частта, която беше собственост на ДИКСИ, беше заменена със стара, промишлена сграда, строена през 80-те години на бул. „Цариградско шосе”, каза още той.

Основната схема в КТБ е кредит без обезпечение, като много от тези заеми са 20 млн. лева. Затова трябва да има пълно разсекретяване, за да се излезе с документите и да започне нормален процес за разкриване на истината, настоя депутатът.

На въпрос може ли да се стигне до реалните собственици на тези фирми дори при разсекретяване, Андреев отговори категорично: „Може”! А Атанасов припомни, че до края на май ще се сключи договор с авторитетна международна фирма, която да проследи паричните процеси. Парите не могат да бъдат загубени, категоричен беше о.з. генералът. Припомняме, че председателят на ФГВБ Радослав Миленков заяви, че такава фирма вероятно ще работи от 3 от 5 години – такава е световната практика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика