Фалшивите адресни регистрации ще бъдат заличавани

Симона Костадинова 09 юли 2015 в 11:45 1694 0

Ще се заличават адресните регистрации, които са направени преди изборите с цел подмяна на вота.

Това предвиждат промени в закона за гражданската регистрация, които бяха приети от депутатите на второ четене.

Според промените броят на лицата, които могат да се регистрират на един адрес, не може да надвишава двукратно броя на тези, които обичайно могат да обитават въпросното жилище. Все пак, ако става дума за близки роднини, законът позволява надвишаването да бъде трикратно.

Три дни след влизането в сила на промените, кметовете на общини или на райони трябва да издадат заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за това дали са спазени всички законови изисквания при регистриране по настоящ адрес. Ако в този срок кметът не издаде такава заповед, това ще бъде направено от областния управител.

В комисиите ще има представители на областната администрация, на местните структури на МВР и на дирекцията за гражданска регистрация към министерство на регионалното развитие. Проверките, които ще трябва да извършат, ще са за периода 1 юли 2014 г.- 30 април 2015 г. и ще трябва да бъдат направени в срок от един месец след обнародването на закона.

По време на дебатите в пленарна зала червената депутатка Мая Манолова изрази опасенията си, че до изборите има прекалено малко време и няма да могат да се направят всички проверки. Тя направи предложение срокът да не е от 1 юли, а от 1 февруари тази година, за да е сигурно, че фалшивите регистрации ще бъдат анулирани.

Манолова обаче оттегли предложението си, защото от управляващата коалиция я убедиха, че са способни да се справят с проверките. "Ние ще седим дали това ще се случи, ако не се, ще търсим отговорност от Борисов и Бъчварова", заяви Манолова.

В закона се предвижда, че ако при проверката открие нарушения, кметът ще издава заповед за заличаване на адресната регистрация.

Народните представители приеха и измененията в закона, които дават възможност на родители да погребват на мъртвородени деца.

Депутатите отложиха гласуването на останалата част от законопоректа, която засяга българите, чиито имена са били сменени по време на "Възродителния процес". Тези промени бяха предложени на първо четене от ДПС.

Те предвиждат да е възможна промяна на имената на хората, които са починали до 30 юни 2001 г., имената им са били принудително променени, но не са били възстановени след това. Това трябва да бъде направено от главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

ГРАО ще може още служебно да заличава българските имена на граждани, които са им били наложени принудително по време на "Възродителния процес", но по-късно те си възстановили предишните имена.

След това ГРАО ще трябва да обнови единната си система за гражданска регистрация, така че в нея да излизат само възстановените имена.

Този проект предвижда и при издаването на преписи и удостоверения от актове за гражданско състояние да бъде въведена забрана да се изискват лични данни, които са се намирали в системата на Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване (ЕСГРАОН) към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков