Евролистата на БСП: Всички чакат Вигенин, но Нинова е готова с майсторски финт

Светослав Метанов 15 март 2024 в 14:11 6892 4

вигенин
Вигенин и Нинова.

Листата за евроизборите на БСП в момента тресе яко Столетницата, чийто електорален потенциал напоследък трайно падна под 10 процента.

Затова и мераците за спокоен пристан в Брюксел с 20 000 евро в джоба изострят вътрешните конфликти в червената партия - мераклии много, а шансове малко.

На "Позитано" 20 са съвсем наясно, че в следващия Европарламент наследницата на БКП няма как да вкара повече от двама евродепутати. И то това е при положение, че изборите са 2 в 1 - парламентарни заедно с европейските. В случай че днешната сглобка стане коалиция, то е много вероятно левицата да остане само с един представител в ЕП.

Засега в коридорите на червената централа най-обсъжданото име за водач на листата е на Кристиян Вигенин. Това до голяма степен е логично, тъй като бившият външен министър в правителството на Пламен Орешарски определено има европейски профил. Разбира се, за него е ясно, че винаги ще стои рискът да "обърне палачинката" и още стъпвайки в Брюксел да разграничи от консервативно-патриотичните тезиси на Корнелия Нинова.

За второто място в листата засега се смята за бетониран Калоян Методиев. Също като Нинова той е бивш седесар. Методиев бе командирован за началник на кабинета на президента Румен Радев, но не се погодиха. По-късно той бе на същия пост в Министерството на икономиката по времето когато Нинова бе там.

Като трети в листата на БСП се обсъжда името на Драгомир Стойнев. Идеята за това е да дръпне някакви гласове от страна на опозицията в БСП, въпреки че напоследък той премина в отбора на лидерката и това всички го знаят.

И все пак кулоарното шушукане в червената партия около евролистата е възможно да се окаже сметка без кръчмар. Електоралните несгоди на Корнелия Нинова няма как да продължават до безкрай дори и в спяща зимен сън партия като БСП. 

"Най-вероятно нашата "любима лидерка" в крайна сметка ще реши да се "жертва", повеждайки евролистата ни. Оправданието ще е да се даде ясен сигнал на избирателите и да се мобилизира подкрепа", обясни източник на OFFNews от ръководството на БСП.

Подобен сценарий днес получи и медийно потвърждение.

"БСП Кърджали проведе своята конференция във връзка с европейските избори. Кърджалийските социалисти номинираха общо 19 души, като най-много номинации събраха Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов. Сред номинираните бяха вечният кандидат Милко Багдасаров, Катерина Дикмева-Лорвелек, Костантина Карабоюкова, Георги Кючуков, които направиха самоотвод пред делегатите на конференцията", съобщава левият сайт "Червен ефир".

Коментарът на изданието на тази новина е:

"Номинацията на Нинова не е изненада, предвид, че дългогодишният координатор на социалистите в Кърджали Теодора Каракостова продължава да е на заплата от Позитано 20, като вече е ситуирана в централата, след като беше унищожен организационния отдел на партията."

Евентуално в листата на БСП може и да попадне бившият лидер на партията Сергей Станишев. Мястото му обаче ще е в дълбокия тил. И това обаче устройвало бившия председател на ПЕС, тъй като просто нямал друг вариант и щял да си организира преференциална кампания.

За бившата му приятелка Елена Йончева обаче нямало каквито и да е шансове да повтори мандата в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1040

4

Wild Turkey

15.03 2024 в 17:01

БСП е налегната от тежка форма на Алцхаймер.

14469

3

случайно прочетох

15.03 2024 в 16:07

"Електоралните несгоди на Корнелия Нинова няма как да продължават до безкрай дори и в спяща зимен сън партия като БСП. "
Метанов, какъв зимен сън спи БСП? БСП е в мозъчна смърт! Има структури, но няма мозък!

12134

2

Кумулонимбус

15.03 2024 в 15:51

Закривай! Надявам се да не вкарат нито един депутат. При ниска избирателна активност, обаче платеният вот накланя везните. Станишев добре се е ориентирал.

14048

1

voododoll

15.03 2024 в 14:18

Не схващам нереалистичното желание на всички КОМУНЕТА да са ЕВРО депутати. Нали уж ЕС=зло/упадък... Защо искат да са в него!?

 
X

Да помогнем на украинските деца!