Екоминистерството забрани фракинга в Добруджа

Христо Пелов 09 септември 2014 в 12:53 4878 12

Служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е внесло още едно условие за блок "1-11 Вранино" във връзка с проучванията за нефт и природен газ. Допълнителното условие е за по-голяма сигурност на гражданите, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

МОСВ е прецизирало подписаното Решение за преценка на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на "Цялостен и годишен работен проект за 2014 г., за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок "1-11 Вранино".

Първото допълнение е свързано с това, че категорично се изключва възможността от използване на незаконосъобразни/неконвенционални методи за проучване и търсене на нефт и природен газ от страна на възложителя.

Второто допълнение е, че възложителят трябва да предостави информация и данни за общия ефект от отделните дейности в тяхната съвкупност по отношение на територията на Блок "1-11 Вранино", подземните водоносни пластове и защитените зони. 

С тези допълнения на практика се забранява хидравличното разбиване на земните пластове или т.нар. фракинг, защото през 2012 година Народното събрание наложи мораториум върху такъв вид проучвания, което автоматично го прави неконвенционален  метод. 

Допълнителните задължения са внесени в документа по предложение на политическа партия "Зелените", след като се срещнали с министър Жекова миналата седмица.

От министерството припомнят, че договорът е подписан между министъра на икономиката и енергетиката и "Парк Плейс Енержи Корп" през април 2014 г., като подчертават, че Решението не е разрешение.

До това решение на екоминистерството се стигна, след като служебният министър Светлана Жекова се ангажира  да издаде забрана за използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в Добруджа

Заради проучванията в Добруджа миналата седмица се организираха протести, а "Зелените" се заканиха да подадат жалба срещу Жекова, ако тя не оттегли решението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика