Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

ДПС ще уважава избирателите на РБ, но не и лидерите на десния съюз

Ива Оприкова 06 февруари 2015 в 16:54 5788 14

Нямам обяснение защо реформаторите сякаш заспиват с мисълта, че ДПС е в изолация. Не е възможно движението да изпадне в изолация, но има опити да се внуши усещане за изолираност. Ние сме отворени за диалог с всички системни партии. Отворени сме и към всички 290 хил. избиратели на Реформаторския блок, които мислят демократично, но не и към ръководството на коалицията. РБ предаде избирателите си, защото се трансформира в крайно националистическо и ксенофобско oбразувание.

Това заяви днес лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция след заседание на Централния съвет.

Споровете около промяната на закона за гражданските регистрации в пленарна зала наредиха РБ в редицата на непремиримите врагове на движението, редом до Патриотичния фронт и "Атака". 

"За какво демонстрират това високо самочувствие реформаторите, които изскочиха от тресавището след 20 години. През 1997 г. спечелиха изборите с мнозинство от 137 народни представители, с близо 2 млн., гласа, само след 4 години се сринаха до 50 депутати, след още 4 години се маргинализираха до парламентарна група с 20 депутати, след още 4 години пък изчезнаха от НС", напомни Местан и категорично обяви, че общественото доверие към сините се сривало през годините заради крадливата приватизация.

"Точно тези, които разпродадоха Кремиковци за 1 лев, авиокомпания "Балкан" - за цената на един апартамент, "Химко", "Нефтохим", тези, които произведоха милионери от вчерашни продавачи на едни или други хранителни продукти на скара, днес обвиняват ДПС, че е етнокорпоративна партия, каза Местан и се възмути: "Това е политически цинизъм". За да прескочат заветните 4 %, реформаторите събрали 7 партии в едно, добави още лидерът на ДПС.

"Днес колегите от ГЕРБ и РБ направиха една фатална грешка да отхвърлят едно естествено предложение: да се заличат от регистрите българските имена на починалите. На заседанието на Централния съвет на партията се отчете висока чувствителност на местните ни организации", обяви лидерът на ДПС и се закани ако проектозаконът им не бъде приет, да сезират Брюксел, както и съда в Страсбург.

Още следващата седмица ще бъде депозирана и жалба до Европейския съд заради наложените глоби за агитация на майчин език по време на парламентарните избори. Евродепутатите от движението вече са задали депутатски питания в комисията за изборното ни законодателство.

За местните избори лидерът на движението обясни, че все още нямат изработена стратегия, но по-интересен е ресурсът на партията - подкрепата на ДПС за определен кандидат ще бъде решаваща и на втори тур.

До 31 март ще приключат отчетно-изборните събрания на местните организации, от 1 април започват градските и областните събрания, а в началото на 2016 г. ДПС ще организира и национална конференция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews