ДПС окупира Джебел, Местан иска Майските събития да са официален празник

OFFNews 19 май 2016 в 15:30 4894 0

Снимка БГНЕС

Майските събития в Джебел срещу т.нар. Възродителен процес" да станат част от официалния празничен календар на България. 

Това ще предложи лидерът на ДОСТ Лютви Местан, обяви той на страницата си във фейсбук. Саможертвата и примера на героите от 1989 г. не е само за естествените права на турското и мюсюлманското малцинство, а за българската свобода и демокрация. Този ден и майските събития не трябва да бъдат повече партизирани, защото са се случили далеч преди да се учреди ДПС. Тази партия не може да приватизира тържествата, заявява Местан. 

По-рано днес той бе освиркан от хиляди привърженици на ДПС в Джебел на празника на града. Жандармерия разделя хората от възпоменателния митинг на ДПС и привържениците на ДОСТ, сред основателите на която е и кметът на града Бахри Юмер. Докато той поздравяваше гражданите, привържениците на ДПС му обърнаха гръб.  

"В ДПС няма място за предатели", обяви на митинга на партията председателят й Мустафа Карадайъ. Той бе аплодиран от хиляди членове и симпатизанти, които след официалното тържество на площад "19 май" се преместиха в другия край на площада пред чешмата-паметник. Бяха поднесени цветя, а в небето полетяха гълъби. Карадайъ поиска предсрочни парламентарни избори, съобщи rodopi24. 

Преди 5 години на 19 май в Джебел Ахмед Доган прогнозира предсрочни парламентарни избори, а освиркани на площада бяха привържениците на Касим Дал. Тогава за пръв път възпоменателният митинг на ДПС показа разделението в партията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки