ДПС е готова да подкрепи дълга, но след консултации с Горанов

Финансовият министър обеща "максимално смирено" да обясни за какво е заемът

Нели Чолашка 25 февруари 2015 в 11:08 2167 6

Лютви Местан

ДПС е готова да подкрепи ратификацията за нов дълг от 16 млрд. лв., ако точката бъде отложена и се проведат консултации при финансовия министър Владислав Горанов с лидерите на опозиционните партии, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Това е най-големият дълг, който се тегли за последните 30 години и затова е необходимо максимално широко съгласие, мотивира се Местан.

Той напомни, че има спор около падежите на старите дългове през следващите години и разминаването е доста голяма - между 6 млрд. лв. и 12 млрд. лв.

По изчисления на експертите на ДПС за следващите години трябва да бъдат изплатени малко над 9 млрд. лв. 

В мотивите за теглене на нов външен заем е записано, че трябва да бъдат изплатени общо 12 млрд. лв.

Според Местан правителството е допуснало грешка с отказа от диалог с опозицията за новия дълг, защото отношение към този дълг ще имат 5-6 и дори 10 правителства.

"Ако ни бъдат представени безспорни числа, може да се постигне широко съгласие. Готов съм да понеса всякакви интерпретации", предложи лидерът на ДПС.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи обратното предложение - да не се отлагат дебатът и гласуването.

"След като една седмица не беше достатъчна да ни убедят управляващите защо взимат заем от 27 млрд. лв. с лихвите. Няма никакъв смисъл да се отлага", каза Сидеров.

В крайна сметка предложението на Лютви Местан не беше прието и дебатите започнаха. 

Първи думата взе финансовия министър Владислав Горанов (в парламента са повечето министри, но премиерът Бойко Борисов не се появи).

"Няма причина да не водим дебатът в тази зала, а да го водим в кабинета на председателя на Народното събрание. Пленарната зала е мястото, където българското общество си изяснява всички важни за държавата въпроси.

Благодаря за опита нещата да се върнат в сферата на нормалността. Ще се опитам максимално смирено да обясня за какво е дебатът днес", обърна се Горанов към Местан и всички депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки