До момента оценката на щетите в Царево възлиза на около 30 млн. лева

Кристина Минчева 08 септември 2023 в 11:16 661 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Николай Денков

Направен оглед на щетите в 56 пострадали обекта в община Царево и са подадени десет заявления, като по едно от тях вече е отпусната еднократна помощ в размер до 1512 лева, заяви премиерът Николай Денков по време на изслушването му в пленарна зала, като добави, че до този момент оценката на щетите в Царево възлиза на около 30 млн. лева, а в държавата са налични около 60 млн. лева, предназначени за преодоляване на бедствия и аварии.

По негова заповед междуведомствена комисия ще огледа щетите и ще изготви доклад в 14-дневен срок за това какви са основните причини за бедствието и как подобни събития биха могли да се избегнат в бъдеще. Тя ще започне работа от днес.

Той съобщи, че е ясно, че три от четирите жертви са свързани със срутването на моста в Царево, но каква е причината за срутването, ще кажат техническите експертизи.

Министър-председателят успокои, че след края на валежите ситуацията се нормализира и в момента електричеството е възстановено, както и водоподаването.

„Пречиствателната станция в Царево работи. Все още водата не е с необходимото качество, за да се използва за пиене, но навсякъде има предоставена питейна вода“, каза премиерът от парламентарната трибуна.

Той благодари на всички институции, както и на доброволците, които са участвали в изтеглянето на застрашените граждани и преодоляването на щетите от бедствието, като посочи, че реакцията на държавата е била „мигновена“.

„Валежите започнаха през нощта, а още сутринта, преди да бъде обявено бедственото положение, на място бяха 11 екипа на пожарната с 35 служители, както и два екипа водолази, които започнаха веднага да подпомагат изтеглянето на застрашените хора от съответните региони. Наред с хората, които живеят в застрашените населени места, имаше и около 4000 туристи, по данни на туристическите служби“, посочи премиерът, като добави, че вече е започнало и възстановяването на засегната инфраструктура, давайки за пример изграждането на временен мост при Царево.

Николай Денков увери, че двата язовира, които са в непосредствена близост до засегнатите места, не са с откъснати стени, каквато информация се появи в публичното пространство.

„Те са прегледани технически на 23 юни тази година, имат нужда от ремонт след пораженията, които са настъпили в резултат на бедствието през последните дни, но няма изтичаща вода от тях“, обясни премиерът.

Той коментира и възможните причини за наводнението.

„Като възможни причини често се споменават обезлесяване и застрояване на дерета. Да, това могат да бъдат възможни причини, но дали са такива, в конкретния случай трябва да отговори комисията. Ако искаме да избегнем в бъдеще такива проблеми, подходът трябва да бъде системен и да изисква дългогодишни усилия, които до момента не са правени“, каза още акад. Денков.

Министър- председателят каза, че на 13 октомври 2022 г. в Министерския съвет е постъпил доклад от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който става ясно, че на територията на страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашат населението и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях са в община Царево.

Корнелия Нинова (БСП) попита премиера какво ще се направи за тези 360 участъка, а той отговори, че те изискват проверка и сериозно финансиране, заради това ще се приоритизират.

Лидерът на БСП постави въпрос и за финансовата помощ за пострадалите имоти. 

"Появи се информация, че част от хората няма да получат обезщетение, защото не живеят постоянно в пострадалите имоти. Вярно ли е това", попита Нинова. 

Денков обясни, че на обезщетение имат право хората, които живеят в пострадалите домове. 

При такива явления е трудно да се предскаже колко точно ще бъдат валежите, докъде ще бъдат границите, не е въпрос на станция, която каже колко вече е изваляло. Тук говорим за прогноза. В случая това е периферията на циклона, който е бил около Средиземно море, така че до къде ще стигне тази периферия никога не може да се каже точно. Факт е, че прогнозата беше за оранжев код, докато видяхме, че валежите бяха по-големи. Това е наука, която работи с прогнози и не може да каже точно какво ще се случи, каза още премиерът по темата могло ли е да се прогнозира, че водата ще нанесе такива щети.

Денков коментира и показалите се след наводненията тръби по плажове: "Трябва да се види тръбите за какво са, защото има различни предположения. Трябва да се види дали са законни, или незаконни. Факт е, че водата от тези населени места от канализацията трябва да се оттече в морето, така че ако ние нямаме река, която да е естествен водосбор, трябва да има някакви тръби, които да изкарат водата. Дали са законни или не са, това ще установи проверката, която ще даде и предписание как да се преодолее проблемът, защот ако сега се махнат тези тръби, може да се окаже, че няма къде да се отича водата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика