Дийпфейк с Радев кани да инвестирате в Лукойл срещу 6000 лв. ''пасивен месечен доход''

Ружа Райчева 08 декември 2023 в 15:20 6322 5

Румен Радев разказва за

Снимка Стопкадър Фейсбук

Румен Радев разказва за "новия си проект"

В социалните мрежи се завъртя дийпфейк* (фалшифицирано) видео с президента Румен Радев, в който той кани българските граждани да инвестират в "проекти" на "Лукойл" срещу солиден "пасивен месечен доход".

За измамата потвърдиха от пресцентъра на президентската администрация пред OFFNews.

Дийпфейк или дълбока фалшификация е технология, която използва форма на изкуствен интелект, съчетана с машинно обучение, за да се заменят във видеоклип или аудиозапис изказвания или действия на различни хора.

Фалшивото видео е публикувано в 16:13 часа на 7 декември. Използван е запис на Нова телевизия от официално събитие, в което е участвал държавният глава. Страницата, публикувала фалшивото съдържание, е кръстена "Uggd65" и е създадена на 9 ноември тази година.

В началото на записа се чува как журналист пита Радев дали се налага свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. По средата на въпроса обаче започва фалшивият запис, в който "репортер" моли президента да "разкаже за проекта "Лукойл" и защо е взел такова решение".

Ето какво "отговаря" президентът:

"Заедно с "Лукойл" стартирахме проект, благодарение на който всеки български гражданин вече може да инвестира в проекти на "Лукойл" и да получава стабилен пасивен доход от около 500-600 лв. на месец (б.а. тук записът прекъсва и сумата е грешно произнесена, като към поста пише, че става въпрос за 6000 лева).

Отдавна обмислях реализацията на този проект, защото много от нашите граждани винаги търсят проекти, в които да могат изгодно да инвестират, за да получат допълнителен пасивен доход. Разбирам ги, защото това е наистина важно. Първо работиш за парите, а след това - парите работят за теб.

Това е единственият начин да постигнете финансова независимост и в бъдеще да не си губите времето в работа, а просто да се наслаждавате на живота и да получавате добър пасивен доход.

Благодарение на инвестициите всеки българин ще може да си позволи да пътува по света, да има хубава къща и кола и най-важното - да осигури достоен стандарт на живот на близките си.

Броят на местата е ограничен, затова побързайте да се включите, защото това е добра възможност да спечелите допълнителен капитал."

Много е лесно да се установи, че видеото е дийпфейк, тъй като записаните "думи" на Радев, не съвпадат с движенията на устните му.

OFFNews се свърза с пресцентъра на държавния глава, откъдето потвърдиха, че записът е фалшив. Те обаче отказаха да уточнят какви мерки взимат по премахването на фалшивия клип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

5

Владè

08.12 2023 в 23:42

Не е фейк, той си е платено уше на лукойл . Нищо чудно и да си е дал паричките от пенционирането и сега трепери за дивидедеднт. Да ама като гледа ка завода му пропада, сега агитира като за пирамида...

1730

4

Ivan

08.12 2023 в 18:16

Боже, нема ли този някой да го разкара! Има ли кауза в закона, според която можем това недоразумение да го пратим в пенсия? Да се обединим около каузата и да го пратим на майната му! То бива простотия, ама този кърти мифки.

625

3

1215

08.12 2023 в 17:48

Как да изтърпим тази чеснова глава още 3 години??

-529

2

6екеr4о

08.12 2023 в 16:41

Нашето пРезидентин напълно си заслужава всяка обида и подигравка, отправена към персоната и Гълъбарника Му!

12761

1

cepcem

08.12 2023 в 15:40

Ко? Не! Подменен звук към видео ли наричате Дийпфейк?
 
X

Да помогнем на украинските деца!