Депутатите отново не приеха създаването на избирателен район в чужбина

ОFFNews 26 април 2016 в 15:02 2973 4

Депутатите отхвърлиха възможността да преосмислят решението си да няма избирателен район в чужбина.

„Все още не е късно да създадем избирателен район „Чужбина“. Ако сега приемем текстове, свързани със създаването на допълнителния район, по правилник можем спокойно да се върнем и да прегласуваме параграф 4.“ , каза депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов преди гласуването на параграф.

Това стана преди гласуването на параграф от промените в Изборния кодекс, свързан с възможността за създаване на отделен район в чужбина.

Славов призова парламентарните групи, които са заявили подкрепата си за създаване на район „Чужбина“ да подкрепят създаването му сега. Целта на Славов беше бъде ако идеята му бъде приета, то текстът, с който районът отпадна, да бъде прегласуван. Това обаче така и не се случи, защото депутатите за втори път отхвърлиха идеята за избирателен район зад граница - само 15 депутати бяха "за", 48 се обявиха против, а 58 се въздържаха.

„Над 60% от гласовете от чужбина идват от страни, различни от Турция. Статистиката сочи, че през годините този процент нараства. Това са свободни и независими български граждани, които имат право на глас“, каза още Славов.

Магдалена Ташева от Атака пък заподозря Реформаторския блок в участие в световен заговор за създаване на листа на турските тайни служби.

„След като сте толкова силно притеснена от гласовете на българите в чужбина, елате по-късно днес на протест, за да обясните на хората как искат да създават турски листи и всичко друго, в което ги обвинихте“, репликира Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!