Депутати искат проверка за агентурно минало на кредитните милионери от КТБ

Симона Костадинова 28 януари 2016 в 15:02 8272 4

Мартин Димитров и Петър Славов

Депутатите Мартин Димитров (РБ), Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) искат "новите кредитни милионери" да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Между първо и второ четене на вече внесените промени в Закона за досиетата тримата ще предложат хората, които са получили необезпечени кредити от КТБ, както и тези които са правили цесии да бъдат проверени за принадлежност към ДС.

"Искаме да видим кои хора ще излязат след тази проверка. Такава проверка е правена в миналото, трябва да бъде направена и сега. Осъзнаваме, че БСП няма да подкрепи такава мярка. Това ни е ясно, но искаме останалите партии в парламента да се определят кой кой е и кой на каква позиция е", обясни Димитров.

Тримата припомниха, че такава проверка е била направена при източването на банки през 90-те години. Според Димитров от БСП не искат такава проверка, защото може да се окаже, че хора с агентурно минало са получили необезпечени кредити от КТБ.

Димитров, Славов и Андреев коментираха и искането на на БСП за закриване на Комисията по досиетата. "Според нас искането на БСП за закриване на Комисията по досиетата е пряко свързано със законопроектите, които ние сме внесли и разкритията, които ще дадат те", коментира Славов.

Андреев пък подчерта, че Ерменков от БСП е в конфликт на интереси при внасянето на законопроекта на БСП за закриване на Комисията по досиетата, защото има агентурно минало. 

"Той е обявен от същата комисия като офицер от Разузнавателното управление на Генералния щаб. Най-малкото когато човек внася проектозакон, трябва да каже дали има конфликт на интереси. Явно, че от БСП има много такива хора. Те  за толкова години не се научиха, че това е един процес, който не може да бъде спрян. Още повече, че законът, който те искат да отменят, беше гласуван по тяхно време. Това какво означава - регрес или ревизия на ценностите?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика