Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС

Кристина Минчева 03 ноември 2023 в 19:33 2735 4

Николай Денков

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Премиерът академик Николай Денков

Премиерът Николай Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, заради нежеланието му да освободи заместник-председателя на ДАНС Деньо Денев. По време на брифинг в Министерски съвет министър-председателят заяви, че е изпратил мотивите си до президента за освобождаване на Тончев. 

Денев е авторът на справката от ДАНС от 26 октомври, с която беше поставено началото на процеса по отмяна на машинното гласуване. Според доклад на Държавна комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона и срещу обществения ред.

"Очаквах председателят на ДАНС да представи мотивирано предложение за зам.-председателя Денев. Той е автор на справката, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения, които дадоха началото на саботажа срещу машинното гласуване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала - че одобрява незаконните действия на Денев и че няма възражения срещу използването ѝ за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия са съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията", каза Денков.

Освен незаконната намеса на агенцията в местните избори, министър-председателят даде още примери, с които е подкрепил мотивите си за поисканата оставка на Пламен Тончев.

Сред тях премиерът посочи, че България е влязла в сивия списък за пране на пари, а основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета за борба с изпирането на пари, е ДАНС, който "не е изпълнил функцията си". Освен това неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. в Народното събрание било "прецедент", а  това, според Денков, означава, че "агенцията не е отговорила на очакванията на контролния си орган - парламентът".

Според академик Денков при сегашното ръководство на ДАНС не може да бъде гарантирана устойчивостта на системата за защита на националната сигурност.

"На 30 май ДАНС излезе с позиция, с която направи недопустими за агенцията политически коментари. Нарушение е и изпратената на 23 септември позиция, в която се съдържат политически оценки спрямо политически фигури. Тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията. Според тях ДАНС трябва да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет", подчерта премиерът.

Той уточни, че ще публикува доклад с мотивите защо иска оставката на председателя и добави, че все още няма име за негов заместник.

Относно така наречената сглобка премиерът каза, че трябва да мине вторият тур на местните избори и тогава ще се коментира как ще продължи управлението на страната и дали ще има смяна на министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2159

4

Kilca

03.11 2023 в 19:59

Льотчика ще го покрие.
И неговата оставка трябва

10298

3

AntiZ

03.11 2023 в 19:58

Гаф е когато сбъркаш без да искаш, Яворе! На това му се вика активно мероприятие!

3251

2

динозавър

03.11 2023 в 19:57

Разбира се Пламен Тончев стои зад провалянето на изборите. Денев е само изпълнител. Но ако го погнат може да се разприказва.

1000

1

Yavor Asparuhov

03.11 2023 в 19:42

След толкова гафове няма как, да не се започне прочистване. ДАНС провалиха изборите!

 
X

Да помогнем на украинските деца!