Денков: Машините работят като принтери. Вотът с тях не може да се манипулира

OFFNews 27 октомври 2023 в 16:27 1178 0

Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

Няма опасност машинният вот да бъде манипулиран, обяви премиерът Николай Денков от Брюксел, където е на среща на върха на лидерите на общността. Той отново повтори известното отдавна - че машините работят като принтери.

"Всеки като гласува, може да погледне какво е излязло като бюлетина, макар и излязло от машина, след това да го пусне в урната. Броят се тези бюлетини. Ясно е, че никой не може да бъде измамен по този начин, защото той вижда какво е пуснал като бюлетина и след това ще бъдат броени тези бюлетини. Отделно не виждам някаква теория на конспирацията в този доклад (на ДАНС). Цялата ситуация се използва с цел да се постави под въпрос гласуването с машини", бе категоричен Денков.

По думите му "очевидно опозицията много иска да използва ситуацията като нов повод, с което да се опита да събори правителството".

"ГЕРБ и ДПС от много отдавна искат да премахнат машините, така че може би за тях това е един удобен начин това да се случи", допълни Денков.

Премиерът подчерта, че решението дали ще има машинен вот в неделя ще е изцяло на Централната избирателна комисия.

"Ние изпълняваме това, което от нас се очаква. Създаден е кодът, кодът между другото е защитен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени. Така че без ЦИК нищо не може да се промени по машините. Затова казвам, че има много шум без особено съдържание на това, което се представя като обвинения", допълни министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика