Денков иска наказания за полицаите, употребили насилие на футболния протест

OFFNews 19 ноември 2023 в 15:18 1339 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

Огромното болшинство от полицаите действаха както трябва, без да прилагат насилие и им благодаря, но тези, които прилагаха насилие, трябва да бъдат разследвани и наказани. Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите.

Това коментира пред журналисти в Благоевград премиерът акад. Николай Денков относно протеста пред Националния стадион „Васил Левски“ в четвъртък. коментира премиерът.

Той заяви, че в немалка степен отношението му към министъра на вътрешните работи ще се определи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за полицейско насилие. 

В петък „Продължаваме промяната – Демократична България“ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради ескалацията на напрежението по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз.

В изявление в Министерския съвет Денков заяви, че вижда „определена неадекватна оценка на обстановката от страна на министъра на вътрешните работи“. Той обаче каза, че ще обсъди исканията за оставката на Стоянов с вицепремиера Мария Габриел, когато тя се прибере от чужбина.

Днес пред журналистите премиерът заяви, че все още не е разговарял с Габриел, но предстои това да се случи в понеделник или вторник.

На въпрос трудно ли се работи в коалиция, която всеки ден иска оставки на членове на правителството, Денков заяви, че е важно дали успяват да вземат правилните решения.

Всеки, който се е захванал с политика, трябва да очаква да има натиск върху него. Мога да кажа абсолютно убедено, че не съм направил никакъв компромис, който е важен за развитието на страната. Има такива опити, но аз ги отказвам съвсем категорично. Примерът с дерогацията е такъв, добави той.

"Кой е корумпиран и кой не, трябва да каже съдебната система. Затова работим упорито за промени в правосъдната система, каза акад. Николай Денков. Виждате, че се променят законите, очакваме сега през декември да бъде променена и Конституцията в тази част, нека правосъдната система да си изпълни нейните задачи в това отношение. Иначе е много лесно да се лепят епитети", добави министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!