ПП-ДБ искат оставката на вътрешния министър заради полицейското насилие на протеста снощи

Не търсете вината в кмета, назначен преди 3 дни, който още и екип не си е назначил, призова съпредседателят на ДБ Христо Иванов

Ружа Райчева 17 ноември 2023 в 09:23 2902 6

Христо Иванов и Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Христо Иванов и Кирил Петков

"Продължаваме промяната - Демократична България" искат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейското насилие на протеста на футболните фенове пред Национален стадион "Васил Левски" снощи. 

Това съобщиха Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов в кулоарите на парламента тази сутрин. Те вече са говорили с министър-председателя Николай Денков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни, че искат оставката на министъра, защото не може "хората да бъдат пребивани по заведенията" и Стоянов трябва да понесе отговорността. 

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов заяви, че цялата българската общественост е видяла жестокостта от страна на униформените снощи. Според него това означава, че не е била създадена необходимата оперативна организация на структурите на МВР за опазване на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност.

"Парламентарната група е единодушна в това отношение. Настояваме от министър-председателя да поиска оставката на Калин Стоянов", каза Атанасов. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че винаги при такива сцени на брутално полицейско насилие от тяхната формация са настоявали за политическа отговорност. Той подчерта, че оттук нататък предстои акад. Денков да вземе решение как ще постъпи по отношение на ръководството на МВР.

"Що се отнася до кмета. Искам да питам кога кметът на София при всички протести досега е поел отговорност за организацията на обещствения ред, за да поискаме отговорност от кмет на 3 дни, който още не е назначил и екип. При положение, че кметът няма правомощия свързани с ръководството на МВР. Основната отговорност е в МВР", каза Христо Иванов. 

По думите му тепърва трябва да се анализира имало ли е умишлена провокация от страна на протестиращите снощи.

Той подчерта, че трябва да е ясно, че подобно поведение на български полицаи е недопустимо. "Ние стоим зад полицаите, когато те си вършат работа, защото нашето общество разчита на тях да пазят закона, включително и да не допускат подобни неща", каза още Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

6

Stoyancho

17.11 2023 в 14:31

Искат, щото не е техен човек, ако беше друга песен щеше да пеят!

1017

5

IvoIvo

17.11 2023 в 11:24

ТО така е много лесно!

22548

4

dolivo

17.11 2023 в 10:27

Да резнат на Боковския министър топките, викам аз.

1005

3

ПР

17.11 2023 в 10:08

Видеото с поваленият на земята мъж,когото полицаите бият и ритат,е достатъчно за искане на оставка.Иначе се връщаме под колоните на МС през 2020 г.Хъкамъкамян,с типчината герберска злоба,се нахвърли върху Терзиев.Но,за любимците Боби,Емо и Данчо,нищо не рече-главните виновници за снощните изстъпления в София.Министърът да си ходи,откъдето е дошъл.Президентът сигурно няма да е съгласен,ама кой ли го пита.

345

2

Джендо Джедев

17.11 2023 в 09:37

Точно МВР е отговорно за птакламата снощи, а не кметът.

1236

1

БотоксПутю

17.11 2023 в 09:32

Този ли е един от министрите на Боко в правителството? Денков каза, че са няколко.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика