Денков: Ако ГЕРБ не участваха във вземането на решения, отдавна щеше да има нови зам.-министри и областни управители

Напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ идва след смяната на Гешев със Сарафов, обяви премиерът

Кристина Минчева 23 юни 2023 в 13:16 3079 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Николай Денков- министър-председател

Напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ идва след смяната на Гешев със Сарафов - това обяви премиерът акад. Николай Денков в кулоарите на парламента. Той каза още, че ако ГЕРБ не участва във вземането на решения в кабинета, отдавна е щяло да има назначени заместник-министри и областни управители.

"За да има правителство и парламент, те трябва да правят нещо полезно за държавата, заради това в първите дни изготвихме законодателна програма с 20 законопроекта. Истинската причина за напрежението днес е това, че след смяната на Гешев със Сарафов всъщност има рязко отклонение от тази законодателна програма, която бяхме приели", коментира министър-председателят.

Той призова парламентарните групи да се съберат и да обмислят как да се върнат обратно към законодателната програма, като увери, че в Министерския съвет няма напрежение, но има смисъл от това Народно събрание само ако законодателната и управленската програма са синхронизирани помежду си.

Денков припомни, че се е обсъждало да бъде създаден борд, който да отговаря за назначенията в регулаторите (БНБ, НЗОК, Сметна палата), тоест преди да се отворят процедурите за кандидатстване, да има номинационен борд, през който да минат всички кандидати, за да е ясно, че щом влязат в зала, те имат необходимите качества.

"Очакването беше да се направи борд, но както знаете - без съгласуване с ПП-ДБ - ГЕРБ, с подкрепата на ДПС и "Възраждане", внесе тези процедури за обсъждане, предотвратявайки възможността да се направи бордът", каза премиерът.

Според него двете парламентарни групи трябва да се върнат към договорките, да се състави борд, да бъдат обсъдени номинациите за ръководните позиции на трите регулатора и след това да бъдат задвижени процедурите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика