БСП също иска оставки заради драмата в Лясковец

OFFNews 18 март 2014 в 14:44 3953 8

Атанас Мерджанов

Снимка БГНЕС

БСП ще иска пълно разследване и, при необходимост, оставки заради инцидента в Лясковец, при който загина еидн полицай, а други трима бяха ранени.

Това стана ясно от пресконференция на левицата днес.

Депутатът на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов обяви, че на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред утре ще бъдат изслушани главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. За разлика от обикновено, комисията ще бъде открита за медиите.

"Ще настояваме за пълно разплитане на случая - до най-малката подробност, довела до тази трагична грешка, при която обществото беше заащите, но загина служител на специализираната полиция", каза Мерджанов и уточни, че ако резултатите от разследването го налагат, БСП ще настояваме и за оставки.

По повод настояването на ГЕРБ за анкетна парламентарна комисия, която да разгледа фактите около акцията в Лясковец, Мерджанов заяви:

"Няма нищо лошо, но след като са назначени проверки по случая, след като има извършен преглед за всички онези дейности, които доведоха до тази тежка ситуация и едва тогава, ако се прецени, да бъде създадена парламентарна анкетна комисия."

Язовири

За първи път от 20 години наса ще започне изграждането на язовири, похвали се Сергей Стаиншев.

Колегата му Петър Курумбашев посочи, че подобна мащабна дейност не се е разгръщала от 50-те години на миналия век.

"Да се направят язовири за над 100 млн. лева - това отдавна не се е случвало от от миналия век", посочи Курумбашев.

По думите му това се предприема, за да се подсигури държавата в години като тази, в която през зимата не е имало много валежи.

Ситуацията в енергетиката

Ситуацията в Националната електрическа компания (НЕК) е трудна от началото на управлението, посочи Сергей Станишев.

"Това, което прави много последователно и министерството, и ръководството на БЕХ, и на НЕК, е да възстанови балансите и ефективността в сектора, да овладее негативните тенденции, които бяха налице и, наред с това, да защити интересите на държавата и потребителите. Именно затова, чрез промени в закона се даде възможност ДКЕВР да вземе решенния, които са от полза на гражданите", подчерта председателят на БСП.

Станишев призова "да не бъдем късопаметни" и заяви, че по време на ГЕРБ само за шест месеца са разрешени 1000 мегавата зелена енергия, които са влошили баланска в енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки