БСП няма да подкрепи Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет (допълнена)

OFFNews 18 ноември 2023 в 13:12 1749 1

Снимка БГНЕС

В понеделник на сесията на Столичния общински съвет (СОС) нашите общински съветници няма да подкрепят Борис Бонев за председател на съвета. Това каза пред журналисти Георги Свиленски от „БСП за България“ след разговори с кмета на София Васил Терзиев.

Свиленски припомни, че срещата е била по покана на кмета на София, изпратена до председателите на политическите сили на представените в СОС партии и коалиции.

Корнелия Нинова днес е в Шумен на регионална среща с наши избрани кметове и общински съветници и поради тази причина решението на Изпълнителното бюро е да участва заместник-председател на партията в лицето на Ирена Анастасова и на парламентарната група – в мое лице, обясни Свиленски.

Запознахме кмета на Столична община и неговия екип с решенията, с които нашето Изпълнително бюро на Национален съвет и на Градския съвет съвместно взехме, а именно – първо да представим проблемите на столицата, посочи Свиленски. За постове, за председатели на комисии, за състави на комисии, за заместник-кметове, директори, не е станало дума, заяви той.

Крайната цел е да си говорим за политики и приоритети. Това каза пред журналисти в Столична община кметът на София Васил Терзиев, след разговори с представители на „БСП за България“, които потвърдиха, че няма да подкрепят Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет.

Започнахме с това от страна на БСП, което помогна да имаме изключително конструктивен разговор, точно както и ние бяхме запланували - да си говорим за политики, за приоритети, за къде са ни важните точки, където ни се пресичат идеите, какво искаме да реализираме за града за следващите четири години, кое е най-приоритетно за следващата, за да може да влезе в бюджета, и разговорът се фокусира около това, което беше и нашата крайна цел, обясни Терзиев.

Много се надяваме всички други, които поканихме, да се отзоват и да продължим в този дух, защото за нас е важно да поставим добри основи на това как искаме да се управлява ефективно този град, и на ниво централна администрация, и на ниво Общински съвет, на това как да променим малко подхода, където добрите идеи, независимо дали идват от управляващи, или от опозиция, биват подкрепяни, добави кметът на София.

Терзиев изрази надежда всички други поканени, които ще получат отново покана, да се отзоват.

В отговор на въпрос той каза, че ще продължат да търсят подкрепа. Ние работим активно, общинските ни съветници не бездействат, работят по доклади, работят по проблеми, същото важи и за администрацията. Не губим време в подготовка и сме оптимисти, че следващите седмици ще намерим, надявам се по-скоро, решение на това, за да заработи общинският съвет, каза Терзиев, цитиран от БТА.

Ще търсим разговор с всички, отбеляза той. За нас е важно постоянно да търсим това, което ни събира, общите неща, общите политики, които да ги заложим в бюджета, и едва след като се съгласим за тях, вече да намерим и структурно решение на председател на Общински съвет, комисии и другите неща, които предстоят, посочи кметът на София.

Свиленски каза пред медии, че кандидатът на „БСП за България“ за председател на СОС ще е Диана Тонова. Ако искат общинският съвет да заработи, това е част от отключването на проблема. В понеделник, ако изберат Диана Тонова за председател, във вторник общинският съвет започва да работи, каза депутатът от левицата. Той каза, че ще предложат техен кандидат, но не е търсил нашата подкрепа, уточни Терзиев. Попитан дали имат "план Б", кметът на София заяви, че искат да се видят с всички партии и да поговорят за важните неща за града.

Още от самото начало това, което заявих, е, че коалиция с ГЕРБ няма да правим, и съвместно управление с ГЕРБ няма да правим, каза в отговор на въпрос кандидатът за председател на СОС Борис Бонев. Той посочи, че на днешната среща не са повдигали въпроса за подкрепа за председател на СОС и повтори, че тяхна основна цел е и продължава да бъде да установят кои са пресечните точки на ниво политики, конкретни проекти, които да бъдат заложени в бюджета на София. Искахме и мисля, че успяхме да постигнем, поне с разговора с БСП, да деперсонализираме разговора, добави той.

Попитани къде са допирните точки с БСП откъм политики, Терзиев посочи детските градини, чистотата на въздуха, презастрояването, реформа на здравните заведения, съобщава БТА.

На въпрос дали са се срещали с Корнелия Нинова и преговарят ли задкулисно, депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев обясни, че след като са приключили изборите, са стартирали серия от координационни и организационни срещи. Изпратихме покана до всички партии и част от тях се отзоваха и такива срещи бяха направени, с част от тях - не, добави той. По думите му, след заседанието следващата седмица отново ще има покани към всички партии и изрази надежда тогава ГЕРБ да дойдат.

Както виждате, процесът ни е бил доста прозрачен през цялото време и няма как да бъдем обвинявани в задкулисни договорки, след като сме днес тук да си говорим точно за бъдещето на града, а не си избрахме комфортно Общински съвет с подкрепата на партия А, Б или С, каза Терзиев в отговор на въпрос.

Тази сутрин в телевизионно интервю общинският съветник Георги Георгиев заяви, че от ГЕРБ-СДС няма да отидат на среща с „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“). Вчера от „Има такъв народ“ (ИТН) съобщиха за БТА, че лидерът на партията Слави Трифонов няма да се отзове на поканата на Терзиев, но ще участва в разрешаването на проблемите на София, посредством общинските съветници на ИТН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки