БСП настоява райският газ да влезе в списъка с наркотични вещества

OFFNews 08 януари 2024 в 11:13 820 0

Райски газ

Снимка Архив

Райският газ се разпространява свободно както в нощните заведения, така и онлайн, където всеки, който желае, може да си купи. Проверките на РЗИ и МВР не дават нужния резултат. Незабавно трябва да се гласува в НС пълна забрана за внос и продажба на райски газ, а той да влезе в списъка на наркотичните вещества. 

Това настоява в своя позиция народният представител от БСП Валери Митов. Той подчертава, че трябва да се прилага цялата тежест на закона срещу дилърите и тези, които го използват.

Нужни са спешни мерки, защото сме длъжни да опазим младите хора от този наркотик, който залива страната с епидемични размери, заявява още Митов. 

Като народен представител от БСП, зададох въпрос към министъра на здравеопазването относно проверките на РЗИ се оказа, че не разполагат с оборудване, с което да установят дали газът е диазотен оксид, тоест райски газ. Единствено ако на даден флакон е обозначен този газ, тогава може да се констатира като нарушение. И от хиляди проверки в цялата страна, има много малък брой актове за нарушение, обяснява Митов. 

И напомня, че райският газ крие много сериозни рискове за здравето на децата и младежите, особено в комбинация с алкохол. Включително бъдещи репродуктивни проблеми. Употребата на този вид стимулант може да предизвика изразено ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, което да декомпенсира в екстремно ниско кръвно и понижаване на сърдечните честоти до степен спиране на сърдечна дейност. Сред рисковете са още дефицит на витамин B12 и развиване на психологическа зависимост. 

В края на миналата година във Великобритания се прие притежаването на райски газ да е престъпление, дава пример Валери Митов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки