БСП и "Атака" напуснаха комисията за промени в Конституцията

Депутатите отложиха гласуването за другата седмица

Ивайло Анев 26 ноември 2015 в 15:29 2682 1

Снимка БГНЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков

Представителите на БСП и "Атака" напуснаха заседанието на временната комисия в парламента, която обсъжда промените в Конституцията.

Причината е, че след гласуване беше взето решение днес предложенията на депутатите, дадени между първо и второ четене, да не бъдат гласувани.

Председателят на временната комисия Димитър Лазаров от ГЕРБ се аргументира с това, че от днешното заседание отсъстват четирима от членовете на комисията. Това са Кирил Цочев (АБВ), Явор Хайстов (БДЦ), Красимира Ковачка (БДЦ) и Четин Казак (ДПС).

Комисията е от 15 членове, а решенията се взимат с 8 гласа.

Според Лазаров отсъствието на четирима от членовете компрометирало решенията на комисията и така днес би следвало да има само дебат. Според него гласуването би следвало да е другата седмица, а парламентарните групи трябва да осигурят присъствието на своите представители. Предложението му за отлагане на гласуването за другата седмица беше прието, което отприщи гнева на опозицията.

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че другата седмица пак може някой да отсъства. "Докога ще отлагаме тези важни решения", обърна се той към депутатите. "Всеки народен представител е длъжен да присъства. Излагаме се пред публиката и гостите, които са дошли", категоричен беше Миков, визирайки представителите на президента, ВСС и конституционалистите, дошли на заседанието.

Явор Нотев от "Атака" подкрепи твърденията Михаил Миков и двамата демонстративно напуснаха залата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews