Борисов взе от президента военното разузнаване

Ивайло Анев 12 март 2015 в 12:54 4543 1

Снимка Ивайло Анев

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

Националната разузнавателна служба да бъде подчинена на изпълнителна власт, а не както е в момента - на президента.

Това предвижа проектозакон за НРС, внесен от депутати от ГЕРБ и АБВ.

Проектозаконът за разузнаването е част от пакета закони за службите, за които се договориха още през 2012 г. политическите сили на консултации при президента Росен Плевнелиев. Те включват още общ устройствен закон за службите, закон за НСО и закон за служба „Военна информация“.

„Имаме уверението, че законите ще бъдат подкрепени и от ПФ и РБ“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Все още обаче не е ясно дали реформаторите ще подкрепят предложенията на ГЕРБ, защото те настояват военното и цивилното разузнаване да се слеят в една служба.

„Този законодателен пакет не трябва да се разглежда като законодателен пакет само на ГЕРБ“, настоя председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Той припомни, че в предишния мандат на Бойко Борисов е постигнат консенсус по проектите и е декларирано съгласие от всички парламентарни формации тогава.

"Ще се съобразим с всички предложения, които са правени в 25-годишния преход", увери заместник-председателят на ГЕРБ и обеща, че ще се запази балансиращата роля на президента, защото назначенията на ръководствата на службите ще стават с указ на президента по предложение на правителството.

"След 25 години преход трябва да има законодателство, което да регламентира дейността на НРС, служба "Военна информация" и НСО", категоричен бе Цветан Цветанови заяви, че НРС и "Военна информация" няма да се сливат.

"Това не е добра идея, защото практиката в много страни е те да са отделни служби. Все пак ще чуем всички предложения, ще има дебат", коментира бившият вътрешен министър.

Според него е крайно време да се приемат закони за службите, защото по този начин те ще засилят ефективността на работата си, а и контролът върху тях ще бъде по-голям.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика