Борисов все пак се отказа от имунитета си

Визитата на Зеленски се случи благодарение на много компромиси. Имаше смисъл да направим правителство и некоалиционно мнозинство - коментира бившият премиер

Кристина Минчева 07 юли 2023 в 09:54 1167 1

Бойко Борисов

Снимка ГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все пак се отказва от депутатския си имунитет.

Това оповести тази сутрин председателят на Народното събрание Росен Желязков от трибуната в пленарната зала, както изисква парламентарният правилник.

Впоследствие бившият премиер коментира отказа си така: „Отказа от имунитет отдавна е депозиран, вчера го изпратих на Росен Желязков, днес го е входирал. Свиленски да си гледа....“.

Репликата към зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски бе по повод неговото вчерашно твърдение, че Борисов е излъгал, като е казал, че ще се откаже сам от имунитета си на депутат, тъй като проверил в деловодството и не намерил депозираното му искане.

Борисов коментира и вчерашното посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в България.

"Визитата на Зеленски се случи благодарение на много компромиси. Тя е ясна оценка за стабилната позиция на България - каза той. - Идването на Зеленски се случи на база на компромиси, които ние направихме като отстъпихме нашия мандат и премиерското място, за да се създаде правителство, иначе такова посещение нямаше да има.“

Той коментира и вчерашните одобрени решения от парламента за продаването на оборудване от АЕЦ „Белене“ на Украйна и декларацията за подкрепа за членство на Украйна в НАТО, като припомни, че те са станали факт, благодарение на мнозинствата, които са сформирали. Според Борисов това е още един знак за стабилната позиция на страната ни в европейското семейство, която преди месеци „не изглеждаше по този начин“.

„Имаше смисъл да направим правителство и некоалиционно мнозинство“, коментира лидерът на ГЕРБ, като добави, че по време на вчерашната среща, заедно с Кирил Петков са преглътнали егото си и са доказали, че заедно могат да постигнат успехи.

Борисов благодари на опозиционните партии ИТН и ДПС, които също са участвали в подготовката за посещението на украинския президент и обясни, че срещата не се е осъществила в НС, защото „Зеленски е бил заблуден, че „Възраждане“ ще саботира посещението“.

„Съжалявам, че Зеленски не дойде в парламента“, каза още Борисов.

В четвъртък социалистите обявиха, че Борисов все още не е депозирал в деловодството на Народното събрание декларацията, с която се отказва от имунитета си. Въпреки че в сряда сутринта обяви, че ще направи това. Тогава той първо говори рано сутринта пред журналисти като декларира, че няма да дава доброволно защитата си като народен представител. Малко по-късно обаче се оказа, че е размислил - свика нов брифинг и заяви, че все пак се отказва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

07.07 2023 в 11:30

„Съжалявам, че Зеленски не дойде в парламента“,
Хич да не съжалява, Зеленски и на него имаше какво да му каже. За една тръба за 3 милиарда говоря и за разни кученца да го пита.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки