Борисов склони Горанов да даде коледни добавки, но не за всички пенсионери

OFFNews 18 ноември 2014 в 11:00 6123 18

Борисов склони Горанов да даде коледни добавки

Коледни добавки за пенсионирите ще има. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с финансовия министър Владислав Горанов. 

Срещата между двамата се проведе в сградата на министерството. На излизане Борисов съобщи пред журналисти, че добавките ще бъдат 40 лв. и от тях ще се възползват около 1.3 млн. души. Това са хората, които взимат пенсии до 286 лв.

Владислав Горанов беше категоричен, че няма да има добавки за Коледа. "Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда", каза той в интервю за Нова.  На обратното мнение обаче беше вицепремиерът по социалните въпроси Ивайло Калфин, според когото има варианти да се осигурят средства или от резерва на НОИ. 

"Бях възложил на министъра на финансите да огледаме какво можем да съкратим от инфраструктурни проекти, администрация, включително, за да дадем на българските пенсионери, защото те го заслужават. Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари да не се случи пак. Това са 50 млн. лв. - не са малко пари в тази финансова криза, но когато заради това пагубно управление милиарди заделяме за да спасяваме банки, асолютно прави са пенсионерите да кажат: "А коледата как да япосрещнем". Затова решихме 50 млн. лв да подготвим в постановление, вицепремиерът Калфин сега ще го уведомя да го подготвят за сряда, за да може заедно с декемврийските пенсии да получат по 40 лв Коледна добавка", каза Борисов пред журналисти на излизане от министерството.

"Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения", беше коментарът на финансовия министър Горанов. Той обясни, че парите ще дойдат именно от спестени средства в пенсионното осигуряване и от някои инфраструктурни проекти, които ще бъдат забавени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика