Борисов ще обсъжда в Прага мигрантската криза

OFFNews 14 февруари 2016 в 15:40 4457 7

Борисов Юнкер
Борисов и Юнкер вече са обсъдили българската позиция за срещата в Прага

Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие утре в срещата на върха на Вишеградската група, съобщиха от правителствения пресцентър.

Форумът се провежда в Прага и на него ще бъде отбелязана и 25-годишнината от учредяването му.

Участието на премиера Борисов беше обсъдено по-рано през седмицата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На срещата в Прага държавните и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, на която са поканени премиерът Борисов и президентът на Република Македония Георге Иванов, ще обсъдят мерки за защита на външните граници на ЕС.
В рамките на посещението си министър-председателят ще се срещне и с чешкия си колега Бохуслав Соботка.

Премиерът Борисов ще бъде придружаван от министъра на външните работи Даниел Митов.

Междувременно Германия протестира срещу плановете на страни от Централна Европа да помогнат на Македония и България да затворят за мигранти границата си Гърция. Това е т.нар. Балкански път към Западна Европа, по който през миналата година за броени месеци минаха стотици хиляди хора. Новината бе съобщена от "Ройтерс" в навечерието на срещата  в Прага. 

Агенцията цитира писмо на двамата най-влиятелни социалдемократи в коалиционното правителство в Берлин - вицеканцлерът, министър на икономиката и лидер на социалдемократическата партия Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. То е разпратено до правителствата в Прага, Будапеща, Варшава и Братислава, както и до лидерите на европейската левица.

"Подобни мерки трябва да бъдат договаряни заедно, а не да се предприемат едностранно срещу някоя от страните членки", се казва в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика