Борисов опитва да балансира: Меморандумът звучал много добре, но ПП-ДБ не си спазвали принципите

Ружа Райчева 22 февруари 2024 в 09:57 2736 3

Бойко Борисов в кулоарите на парламента в парламента

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опита да намали растящото през последните дни напрежение около ротацията на правителството, като обяви, че меморандумът на "Продължаваме промяната - Демократична България" е материал, върху който се водят преговори.

Вчера вицепремиерът и външен министър Мария Габриел отхвърли меморандума, предложен от ПП-ДБ, и ги обвини в политическа търговия. Тя определи документа като ултиматум, въпреки думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков. В "меморандума на ПП-ДБ за продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността до декември 2024 г.", е записано, че ако ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнат съгласие, то следва да отидем на предсрочни парламентарни избори 2 в 1 с европейските. Вчера Борисов каза, че не чел меморандума и на свой ред обяви, че ПП-ДБ вече са не просто неопитни, а арогантни. 

Днес обаче Бойко Борисов заяви, че преговорите продължавали, но че меморандумът му звучи като "гледай ме какво говоря, а не какво правя". Борисов каза, че в има несъответствие между предложеното от ПП-ДБ и реалната им политическа практика - редовно избирали ярки политически фигури на ключовите постове в държавата. Той даде няколко примера, сред които депутата от ППДБ Петър Петров, който стана зам.-шеф на ДАНС, бившият лидер на парламентарната група на ПП-ДБ Андрей Гюров, който стана подуправител на БНБ.

Според Борисов ПП-ДБ се представят като борци за чистота, но всичките им действия до този момент показват точно обратното.

"Ние докарахме от български еврокомисар за вицепремиер. Те за премиер избраха ярка политическа фигура - Денков. Андрей Цеков в МРРБ, Асен Василев във финансовото министерство, Гвоздейков в транспортното и т.н. Сиреч, нито един от тези принципи не е спазен. Иначе меморандумът звучи много добре и потвърждавам, че ние сме точно за това. Въпросът е, че точно дяволът чете евангелието", заяви лидерът на ГЕРБ. 

Малко след него говори лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който говори изключително грубо по адрес на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Той заяви, че Христо Иванов е "седял в скута му и е пил мазно турско кафе, докато са се гласували промените в конституцията" и го обвини, че "иска да превземе прокуратурата с олигарсите зад гърба си".

Пеевски: Христо Иванов пи мазно турско кафе и седя в скута ми, като променяхме Конституцията

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

3

Stoyancho

22.02 2024 в 14:29

Отиваме на озбори заради ДБ. Тезии ще фалират държавата от избори

17439

2

мнение от IP

22.02 2024 в 12:09

Борисов се е учил от "Тато". Снишаване, лавиране. Дуе се от време на време, ама това е за пред неговите избиратели, защото и те може да му дръпнат шалтера все пак. Така се оцелява. А Пеевски си позволява да се държи като махленски простак винаги, защото си има твърд елеторат и хич не му пука. А и толкова му е интелектуалният багаж на "феномена".

605

1

Wenc

22.02 2024 в 10:01

Баси.. едно обаждане от Козяк и му омекнаха коленцата.

Доста жалки политици. До тука само шопара показва наличие на макар и малки cojones.
 
X

Да помогнем на украинските деца!