Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

''Бойко Борисов и Делян Пеевски седят зад избора на Борислав Сарафов''

Ген. Атанасов обясни, че нов ВСС трябва да избере новия главен прокурор

OFFNews 18 юни 2023 в 18:54 6124 0

ген. Атанасов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Атанас Атанасов

Бойко Борисов и Делян Пеевски седят зад избора на Борислав Сарафов, това е толкова ясно.

Това заяви пред "Нова нюз" председателят на "Демократи за силна България" - част от новата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" ген. Атанас Атанасов, след като в петък Прокурорската колегия към ВСС избра за и.д. главен прокурор Борислав Сарафов. 

Според него във ВСС има контролирано мнозинство, което действа по разпореждане. Атанасов допълни, че този опит да се пробутва Сарафов няма да мине. "Ако мине - много зле на българското общество", каза той. 

Атанасов коментира, че нищо не е приключило. "Целта е делата на трупчета да не са на трупчета", допълни той и обясни, че именно заради тези дела е трябвало да бъде освободен Гешев, а не заради репликата за "политическия боклук". 

"Когато реши да бутне трупчетата, падна той", каза още Атанасов. Според него Гешев много ярко е демонстрирал политическата си пристрастност. 

По думите му именно ПП-ДБ са поискали да се създаде комисия по имунитетите, защото им е било интересно да видят на какво основание е възобновено делото срещу Кирил Петков за двойното му гражданство, след като е прекратено преди това: "Очевидно е, че тук става въпрос за политическа поръчка". Той не изключва Сарафов да оттегли искането за свалянето на имунитета на Петков. 

Председателят на ДСБ поясни, че нов главен прокурор няма, защото той се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет. "И това е една от причините ние да протестираме, защото това е някакво влизане през задния вход", каза Атанасов.

Той припомни, че след взрива срещу кортежа на бившия главен прокурор при първия ни брифинг са поискали оставката на Сарафов, преди да поискат на Гешев.

"И то не за изявлението му тогава, с което манипулираше обществото, че е застрашено семейството на г-н Гешев, децата и т.н., а заради много стари прегрешения", каза още съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ.

По думите му трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет и именно той да избере новия главен прокурор. "Трябва да се придвижи промяна в конституцията, за да може да се реши какви правомощия ще има този нов главен прокурор", посочи Атанасов.

По думите му и за учениците от средния курс е ясно да се разбере - не може главният прокурор да се избира от Пленума, а този, който ще временно ще изпълнява тези функции, да се избира от по-малката част. Атанасов определи това за абсурдно.

В никакъв случай не се чувстваме безпомощни, допълни той и обясни, че усилията на реформаторската общност най-накрая са довели до резултат - за пръв път в демократичната история на България се е стигнало до предсрочно освобождаване на главния прокурор.

"Важно е какъв ще е съставът на новия ВСС. Той трябва да не е като този, който ще си отиде сега", каза Атанасов.

Председателят на ДСБ каза още, че именно ПП-ДБ са поели тежкия риск като политическа сила и като коалиция да поемем управлението на страната, защото е било наложително и очаквано от 80% от българското население да се прекрати политическата криза, защото трябва да бъдат приемани редица закони, защото има изтекли мандати на над 20 органи в страната.

"Висшата ни цел е управлението на страната", посочи Атанасов, като обясни, че това е така заради необходимата съдебна реформа, изтеклите мандати на регулаторите и др. 

Според него, когато се приемат рисковете, човек трябва да е наясно, че може и да загуби: "Наясно сме, че можем да понесем щети, но се отнасяме държавнически към ситуацията". 

Или ще се случат нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори, каза Атанасов. По думите му всички трябва да си дадат сметка за състоянието на страната и предизвикателствата. 

На въпрос смята ли, че редовното ходене в парламента на Борисов и Пеевски е начин да покажат, че определят как ще се случват нещата, председателят на ДСБ отговори така:

"Моля ви се, нищо не определят". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews