БНБ ще има нов управител, дори и Искров да не подаде оставка

Ивайло Анев 06 юни 2015 в 13:25 3970 2

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова

Изборът на нов управител на БНБ няма да се провали, дори Иван Искров да не си подаде оставката, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова пред "Фокус".

Новият гуверньор трябва да бъде избран три месеца преди края на сегашния мандат, т.е. на 10 юли. Мандатът изтича на 10 октомври.

Правилата за избор на нов управител на Централната банка бяха приети от бюджетната комисия в четвъртък. Очаква се да бъдат окончателно утвърдени и при гласуването в пленарна зала през предстоящата седмица. В 7-дневен срок след приемането им всяка парламентарна група може да номинира управител.

Номинациите ще бъдат качени на сайта на Народното събрание, където заинтересованите лица ще може да прочете биографията на предложените кандидати, да остави становище или да зададе въпрос в рамките на една седмица. Още една седмица се дава за въпроси от обществеността. След това кандидатите се изслушват в открити заседания в бюджетната комисия, които се предават онлайн.

След изслушването Комисията ще изготви доклад и ще го представи в Народното събрание, което в крайна сметка ще реши окончателно кой ще бъде новият управител на БНБ, добави Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!