Близнашки: Изстисквахме бюджета, за да има пари за последствията от наводненията

OFFNews 29 октомври 2014 в 21:31 2952 1

Георги Близнашки

Много съжалявам, че актуализацията на бюджета не беше приета в края на предишното управление. Това много щеше да улесни работата на служебното правителство. Ние често буквално изстисквахме бюджета, за да намерим пари за извънредните ситуации – за справянето с последствията от пороите, наводненията.

Това заяви премиерът Георги Близнашки в интервю за БНТ.

Още в началото на август над 80% от средствата в бюджета бяха вече изхарчени. Имаше и съкращения заради актуализацията на бюджета на Здравната каса от 200 млн. лева – администрацията буквално се задъхва. Не сме използвали крупни суми. Средствата, които изхарчихме бяха по-скоро минимални, подчерта Близнашки.

Фондът за преодоляване на последиците от бедствията и авариите беше буквално изпразнен и там веднага трябваше да отидат едни 50 млн. лева, обясни премиерът.

Затруднени бяхме и заради двете спрени европрограми, но до средата на ноември очакваме да дойдат 700 млн. лева по програма „Околна среда“, каза той.

Близнашки подчерта, че по времето на служебния кабинет не е имало чистка в администрацията.

Бяха уволнени 218 души, а цифрата стига до 400 заедно с тези, които напуснаха доброволно, посочи той.

Мисля, че е време за точка на служебното правителство. Вариантът с многоточието също не трябва да се зачерква изцяло, защото политическата конюнктура след последните избори е много сложна и това създава затруднения за образуване на правителство. Но аз съм категоричен, че страната се нуждае от силно политическо правителство, коментира Близнашки.

Премиерът все пак обясни, че очаква около 10 ноември вече да има съставено правителство.

Лично моето мнение е, че или ще имаме успешен първи мандат, или няма да имаме правителство въобще. Моето лично желание и внушение към основните политически сили е да постигнат съгласие, да намерят допирните точки на компромиса и някъде към 10 ноември да имаме съставено правителство, подчерта Близнашки.

Близнашки каза още, че в неговия кабинет има експерти, които биха могли да останат в следващото правителство и ще се радва, ако това се случи.

Той посочи, че след като вече не е премиер, смята да се върне като преподавател в Софийския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки