Блиц контрол: Тошко Йорданов се усъмни в компетентността на Денков. Премиерът: Възхитен съм от самочувствието на някои

Кристина Минчева 07 юли 2023 в 15:01 14726 9

Николай Денков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Премиерът Николай Денков

Енергетиката и влизането на България в Шенгенското пространство бяха темите, по които премиерът Николай Денков трябваше да отговаря на депутатски въпроси днес по време на блиц контрол, след като вчера парламентът възложи на енергийния министър Румен Радев да започне преговори за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна.

За състоянието на ядрената енергетиката най-загрижени бяха от БСП и ИТН. Георги Гьоков от БСП засегна и състоянието на площадката на АЕЦ „Белене“.

Академик Денков увери, че има много по-ясна перспектива как да се развие ядрената енергетика в България през следващите години и правителство ще работи в тази посока. Той подчерта, че по отношение на площадката на АЕЦ „Белене“ няма никакъв напредък, освен че „платихме едни пари, имаме изкопан гьол, стоят съответните реактори и няма никаква перспектива този проект да се случи“.

„Ясно е, че трябва да се търси друго решение и това, което започнахме вчера, е единственото възможно решение за спасяването, доколкото е възможно, на средствата, които България е изразходвала в тази посока“, посочи още Денков, като благодари на Народното събрание за взетото вчера решение, което ще изчисти един казус по отношение на Белене, за да отвори много ясно перспективата за изграждане на Седми и Осми блок в АЕЦ "Козлодуй".

По думите на Денков, когато се говори за Белене, се изпускали един куп проблеми. „Там няма инфраструктура, има проблеми с площадката, доколко все още важи нейното лицензиране. Стои проблемът какво става с отработеното ядрено гориво след влошаване на отношенията, които имаме в момента“, каза премиерът.

По време на дебата за енергетиката Тошко Йорданов от ИТН обвини Денков в некомпетентност по въпроса.

„Много беше хубаво как ротационният премиер говори по тема на човек, който разбира повече от него по енергетика. Още по-забававното е, че вие като академик трябва да имате вътрешен усет да се образовате малко. Вие станахте академик, докато бяхте министър, което води до някои въпроси“, каза Йорданов.

В отговор премиерът каза, че е възхитен от „самочувствието на някои от народните представители“.

„Вие ми правите забележки по теми, по които със сигурност не сте по-компетентен от мен, така че нека да избегнем лицемерието и да видим какви са фактите, а те са, че българският енергиен холдинг няма опасност да бъде обявен за несъстоятелност“, отговори Денков и обясни кога е станал академик.

„Аз съм станал академик на Европейската академия на науките през 2019 година, когато не бях никакъв. Добре е, че станах академик и на БАН“, каза премиерът.

С това темата беше изчерпана, а по отношение на приемането на България в Шенген, академик Денков отбеляза, че има политически елемент и „сегашното редовно правителство стои доста добре политически в сравнение с предишните правителства, които се опитваха да решат тези проблеми“. Той припомни, че накрая решението ще бъде вътрешно в парламентите на Нидерландия и Австрия.

Премиерът посочи, че съвместно с Фронтекс и Европол се активира работата, свързана с координационния механизъм по трафика на хора, чиято цел е да "удари" най-вече организаторите на трафика на хора, които на европейско ниво, осъществяват един огромен бизнес, а в много случаи това са хората, които осъществяват трафика на наркотици и други високодоходни контрабандни дейности.

„ България не би могла сама да се справи, затова по инициатива на няколко европейски държави, са направени координационни групи, една от които е локализирана в България, които да помогнат в тази борба на европейско ниво“, обясни Денков.

Той добави, че има и друга дейност, която е в правомощията на правителството. Тя е свързана с т.нар. пилотен проект, започнал през март тази година, с цел да подобри борбата с пресичането на турско-българската граница, за която бяха отпуснати 45 млн. евро от ЕК. Те ще се използват за закупуване на камери, на високопроходими автомобили, за подпомагане на личния състав, който патрулира на границата.

Министър-председателят отбеляза, че ЕК очаква активна работа на НС в правораздавателната система, за да знаем, че „имаме правораздаване в областта на корупцията, което очевидно в момента страда от сериозни проблеми“.

Той припомни, че правителството активизира работата по защита на границите на България, включително работата в МВР за борба с незаконния трафик на мигранти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

9

Far Rider

14.10 2023 в 10:40

С голямо съжаление ще трябва да цитирам единственият събирателен образ на българите - Бай Ганьо: всички са маскари!

4638

8

Того

07.07 2023 в 22:42

Ямболският изтърсак, дето е правен до материал, той ли е компетентен? Рядко гнусен и отвратителен човек.

1236

7

БотоксПутю

07.07 2023 в 17:19

Гнусно и нечистоплътно във физически и морален аспект съшество.

2073

6

Johnny B Goode

07.07 2023 в 16:28

Да не са обсъждали бъдещето на чалгата, че Тошко се е изказал като капацитет?

9347

5

Анализи

07.07 2023 в 15:51

Къде е Тошко, майка му го вика да го бие. Смешно е, но за съжаление има такива екземпляри в НС. Толкова са нахални, че не разбират колко са глупави.

1035

4

Niko Kolev

07.07 2023 в 15:43

Хаджи Тошко говори за компетентност. На академик.

1000

3

VD

07.07 2023 в 15:28

Народ, който може да вкара този анонимник и празнодумец Тошко в парламента, си заслужава участта...

-1650

2

ob1

07.07 2023 в 15:22

тоЖко е крайно противно нагло животно.

1042

1

danvan

07.07 2023 в 15:12

Не е лесно да си чалгар ...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика