Бизнесът и синдикатите с критики към бюджет 2016

Вероника Шербанова 29 октомври 2015 в 18:10 3078 1

Снимка БГНЕС

Национално представените работодателски организации и синдикатите отправиха критики към проекта за бюджет за 2016 г., който беше обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Очаква се бюджетният дефицит за 2015 г. да достигне 3,1% от БВП – малко над разрешените от ЕС. Причината за това е, че правителството трябва да финансира изпълнението на европроекти, за да се минимализират загубите на средства от проекти от предходния програмен период, обясни по време на Тристранката финансовият министър Владислав Горанов.

В същото време правителството си е поставило за цел дефицит от 2 на сто в бюджета, вместо първоначално предвиденият 2,5%.

Очаква се приходите в бюджета да нараснат с 33 млрд. лева през следващата година и с 36,27 млрд. лева през 2018 г. В същото време обаче в следващите две години ще се увеличат и разходите в бюджета – с над 34 млрд. лева.

И бизнесът, и синдикатите се съгласиха, че прогнозата за 2,1% ръст на БВП е твърде оптимистична.

Опасяваме се, че при съставянето на бюджета не са взети предвид няколко фактора – забавянето на китайската икономика, гръцката криза, санкциите, които си размениха ЕС и Русия и чийто негативен ефект се подценява, посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му не е взета предвид и новата цена на тока за бизнеса, чийто ефект според него ще се усети сериозно през следващото тримесечие.

Синдикатите и работодателските организации се обявиха и против увеличаването на средствата за силовите ведомства, като подчертаха, че се наливат пари, вместо да се предприемат реформи, които биха имали по-добър ефект.

Не се чувстваме застрашени – нито от юг, нито от изток, по-добре е парите да отидат за образование, коментираха работидателските организации.

Работодателите казаха още, че все още има време да се направят промени при такса „битови отпадъци“, за да се заплаща тя от замърсителя. Те отхвърлиха и предложението за въвеждане на акциз върху пропан-бутана.

Бизнесът настоя още за увеличаване на средствата за ваучери за храна от 240 млн. на 300 млн. лева.

Темата за ваучерите за храна беше засегната и от синдикатит.

Според председателя на КНСБ Пламен Димитров е време квотата за ваучерите за храна да бъде увеличена.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пък поиска отпадане на лимитите за ваучерите за храна.

Време е да видим положителния ефект от тези ваучери. Да махнем лимитите за една година и да видим какво ще стане, посочи той.

Синдикатите бяха категорични, че в проекта за бюджет не са предвидени достатъчно разходи за енергийни помощи, тъй като не е взето под внимание, че цената на тока може да се вдигне заради либерализирането на пазара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки