Бъчварова: Даваме шанс на ген. Тонев да обясни за ВМА

OFFNews 23 февруари 2015 в 19:18 2911 2

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Дали сме шанс на председателя на здравната комисия ген. Стоян Тонев да разясни ситуацията за скандала около ВМА.

Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова пред bTV.

Проверка на Министерството на отбраната във ВМА установи, че при сключени договори между болницата и фирма „Дерма Прим МК“, при които частната фирма е представяла разходите си като разходи на държавната болница.

В резултат на това ВМА е загубила над 10 млн. лева. Началник на Клиниката е проф. Мирослава Кадурина, която в същото време притежава 84% от „Дерма Прим МК“. Ген. Стоян Тонев пък е бил началник на Клиниката преди да стане директор на ВМА.

Оставката на ген. Тонев е въпрос на лично решение. По време на Изпълнителната комисия на ГЕРБ бяха обсъдени различни варианти за това дали да бъде поискана оставката на ген. Тонев в зависимост от изхода от разследването, обясни Бъчварова.

Решението беше да изслушаме ген. Тонев и да опитаме да разграничим обективните факти и да излезем с една позиция, която ни разграничава от представеното в разследването на bTV, посочи вицепремиерът.

Румяна Бъчварова подчерта, че партията не застава зад депутата, а му е даден шанс да разясни ситуацията такава, каквато я вижда, да представи своята гледна точка.

По повод новия заем от 16 млрд. лева Бъчварова заяви, че негативната реакция се дължи на факта, че подобна практика е необичайна за страната.

Ние бяхме стегнали финансовия обръч, но се оказа, че това не дава необходимите резултати. Вземането на нов заем е без алтернатива, обяви тя.

Сумата е определена така, че да работим спокойно и да гарантираме спокойствие на българските граждани, увери Бъчварова.

По думите й вземането на нов заем е обсъждано по време на изготвянето на програмата на правителството и на заседания на комисии.

Парламентът има отговорност за самостоятелно информиране, търсене на информация и експертиза, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки