Калфин: Няма да бъдат изтеглени повече пари, от тези необходимите за държавата

ОFFNews 22 февруари 2015 в 15:43 3758 0

Ивайло Калфин

"Нямам забележки по дълга. Това, което сега се гласува, е споразумение с търговски банки. От там нататък всеки лев, който реално се тегли, ще бъде гласуван от парламента. Така, че няма как да бъдат изтеглени повече пари от колкото са необходими за държавата". 

Това обясни в интервю за БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.

„Горанов мисля, че е дал разчети, свързани с дълга, на всички парламентарни групи. За всеки лев, който се тегли като заем, НС ще взема решение“, уточни вицепремиерът.

„Това е отваряне на врата, през която всеки лев оттук нататък ще бъде гласуван от парламента. Дискусията щеше да е по-спокойна за дълга, ако ги нямаше тези неумели политически ходове“, допълни Калфин.

„Гласуването в парламента в сряда, не означава теглене на 8 млрд. евро дълг“, подчерта той.

"Основанието на ПГ на АБВ да гласува против беше, че по този начин без предварителна консултация предложението няма как да мине. По същият начин отхвърлихме предложението за еврофондовете през месец декември", коментира министърът на труда и социалната политика отрицателния вот на АБВ. 

"Тогава министър Горанов отчете, че прибързано е внесено предложението. Мисля, че и сега, ако сметне колко време прекара в парламентарните групи след внасянето на предложението, ако го беше направил преди да го внесе, сега нямаше да говорим на тази тема", добави Калфин. 

"Това обаче не е дълг за изтегляне на нов заем. Освен старите задължения, трябва да прибавим и бюджетните дефицити, които ще се формират 2015-а, 2016-а и 2017-а година, защото и те трябва да бъдат покрити отнякъде", коментира вицепремиерът. 

Според него различията между АБВ и ГЕРБ са свързани с размера доходите и данъците, но допълни, че в кабинета "няма претенции".

"Имам чувството, че добре работим с колегите. Сработихме се, колкото и някои хора да имаха съмнения. Мисля, че всички правим всичко възможно правителството да работи като един екип", заяви Калфин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки