Атанасов иска ПП-ДБ да се върнат на преговорите с ГЕРБ-СДС

"Пеевски сутрин управлява ГЕРБ, а следобед ДПС", обяви Христо Иванов

OFFNews 20 март 2024 в 09:53 1334 2

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Атанас Атанасов - лидер на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ

"Ще предложа на колегите да се върнем към преговори с ГЕРБ-СДС", каза съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов пред журналисти в парламента.

Той добави, че въпреки високия градус на напрежението, всички си дават сметка, че хората не искат избори. По думите му все още е възможно ПП-ДБ да се върне към преговорите с ГЕРБ-СДС, но решението ще бъде взето от органите на малката коалиция.

По-рано днес другият съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов каза в ефира на БНТ, че ГЕРБ взривили преговорите за кабинет, защото се изплашили от амбициозните планове за реформи в предложеното споразумение за съвместно управление. Другата причина, по думите му, е невъзможността ДПС и Делян Пеевски да имат ексклузивитет в процеса на съдебната реформа.

"Това, което е очевидно, е, че решенията в ГЕРБ се взимат от Бойко Борисов. Това, което не е толкова очевидно, е, че ГЕРБ има съпредседател. Той по съвместителство е съпредседател и на ДПС - Делян Пеевски. Той, образно казано, сутрин управлява ГЕРБ, а следобед ДПС на ежедневна база."

Христо Иванов уточни, че още при преговорите в четвъртък и петък миналата седмица си проличало, че преговорите са фарс, защото тогава е станало ясно Пеевски няма да може "да каже на мераклиите за постове в съдебната власт, че не може да им обещае нищо".

"Понеже им беше неудобно да подпишат това споразумението, а нямаше как да го откажат, търсеха други вариант да взривят процеса", поясни той.

В отговор на острите думи на Христо Иванов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ПП-ДБ са по-големи приятели на Пеевски от него, както и че ГЕРБ няма нищо против ДПС да няма влияние в съдебната власт. На свой ред санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" председател на ДПС Пеевски даде брифинг, в който обвини Христо Иванов в некомпетентност и заяви, че именно той тласка страната към избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

20.03 2024 в 14:47

Прав е човекът, нали имаха договорка след ротацията да го направят "началник" на Парламента? Пък и пенсийката му след туй щяла да бъде съвсем друга.

-1600

1

Люгер Химарс

20.03 2024 в 11:05

предлагам Атанасов за позицията "Главен-ППДБ-Прокурор. Предвид неговия прокурорски опит от 1987 и Възродителния процес, мисля, че е безалтернативен за Европейска България!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!