"Атака" и ДПС пред сблъсък, след като парламентът не разреши агитацията на турски

Елица Мартинова 14 февруари 2014 в 09:19 10077 26

Пленарна зала

Официалният език за предизборните кампании ще бъде само българският. Това решиха днес депутатите, гласувайки текстове от новия Изборен кодекс.

Парламентът взе решението си след една нощ размисъл, тъй като дебатът започна снощи, но гласуването на текста бе отложено за днес. Към края на снощното заседание от ДПС изнервиха обстановката, след като поискаха 30-минутна почивка. След паузата ГЕРБ и "Атака" бойкотираха заседанието и Йордан Цонев от ДПС предложи заседанието да бъде прекратено.

За пореден път ДПС се опитаха да прокарат идеята да се разреши агитация на майчин език с мотива, че сме част от ЕС. Те предложиха текст: "В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език".

Редакцията на ДПС бе отхвърлена с 36 гласа "за", 116 "против" и 61 "въздържал се". От ГЕРБ присъстваха 84 депутати, 83-ма от тях гласуваха "против", а един се въздържа.

Интересно бе гласуването на "Коалиция за България", която запази мълчание по време на целите дебати. От всички 74 гласували, трима подкрепиха агитацията на турски, 11 бяха "против", а 60 се въздържаха.

Очаквано, всички 32-ма депутати от ДПС, които присъстваха в зала, бяха "за".

22-мата депутати от "Атака" бяха "против", а един от отцепниците на ГЕРБ подкрепиха редакцията на ДПС.

Реакции

Отхвърлената корекция предизвика остри реакции от страна на ДПС, които едва не доведоха до физически сблъсък с "Атака".

"Този текст е не просто дискриминационен, не просто, че не защитава българския език, а откровено застрашава българския език, защото току-що едно антиевропейско мнозинство даде право на други държави, в които живеят българско национално малцинство, то да бъде обект на дискриминационно отношение. Току-що, забранявайки използване на дурги езици в предизборна кампания, вие казахте на националните парламенти от другите страни, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да се забрани да ползват своя майчин език, защото каквото ти е отношението към вътрешните малцинства, такова отношение ще искаш и към своите", каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Още по-емоционално обаче бе изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов.

"Гласувам против потисническото мислене на част от българското мислене. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен. Заради вас има български граждани, лежали по затворите, били са разстрелвани. Ако мислите, че с този закон ще ме ограничите, следете действията ми, защото съм готов да заплатя за свободата си", каза Хафъзов.

При изявлението му депутатите на "Атака" станаха прави, започнаха да освиркват колегата си и да блъскат по банките си.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки