Надлъгване и пазарлъци за турския език в предизборните кампании

OFFNews 13 февруари 2014 в 19:20 3977 7

Повече от час парламентът отдели на темата дали българският да е задължителен за предизборните кампании на партиите. В крайна сметка, чрез надлъгвания и пазарлъци, депутатите оставиха този въпрос за утре.

От ДПС отново се опитаха да прокарат идеята да се разреши агитация на майчин език с мотива, че сме част от ЕС.

Те предложиха текст: "В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигуравя превод на български език".

Това е първа крачка към официализирането на термина "майчин език", обяви Павел Шопов от "Атака". Той призова колегите си от БСП и ГЕРБ да не подкрепят предложението на ДПС срещу никакви пазарлъци.

"Става дума за отдавнашни практики на ДПС да въведат в предизборната агитация и кампания понятието за тях т.нар. "майчин език". Призовавам всички национално отговорни партии да не посягат по никакъв начин, в името на нищо, на каквото и да е разбирателство, на каквато и да е цена, при никакъв пазарлък – на неща, които са изконни, изначални и никой няма да им прости", апелира Шопов.

Мустафа Карадайъ напомни, че България е член на Европейския съюз и движението на хора в съюза е свободно. С този текст не се отрича, че официалният език е български. Съпартиецът му Янко Янков подчерта, че целта на ДПС е не да отрече българския, а да осигури превод, когато на кампаниите гостуват официални гости от чужбина. 

В Република България официалният език е българският и на когото не му харусва, да тръгва към Анадола, отговори му младата надежда на "Атака" Димитър Димов.  

Срещу това изказване скочиха и Карадайъ, и Димитър Цонев от ДПС, които обявиха, че никой не може да приканва български граждани да напуснат държавата. Той изтъкна, че предложението на ДПС е съобразено с препоръките на Венецианската комисия.

"Никой не оспорва, че официален език е българският. Чухме опит да се анулира договорът с Европейския съюз. Аз съм се родил в моята си родина и ще бъда тук. Ако на някой не му харесва, да си намери по-добро място. Аз ще си живея в моята си родина", каза Крадайъ.

Цонев пък подчерта, че всеки български гражданин има право да е патриот, независимо от етническия си произход.

Изказвания от депутати от БСП по този въпрос нямаше. В хода на дискусиите между ГЕРБ и ДПС мимоходим се включи само председателят на парламента Михаил Миков. Той "удари едно рамо" на ДПС, като попита на какъв език ще говорят гостите от Европа, които дойдат в България и се включат в кампанията за евроизборите.

В крайна сметка по предложение на "Коалиция за България" дебатите по темата бяха прекратени. В знак на протест от ДПС поискаха 30-минутна почивка, която допълнително изнерви депутатите в късния час. Паузата обаче даде шанс на председателя на "Атака" Волен Сидеров и на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цвтанов да се появат за важното гласуване.

Двете парламентарни групи се разбраха и не влязоха в залата след почивката. С аргумента, че предстоящото гласуване е твътде важно и не бива да се гласува при празна зала, Йордан Цонев предложи прекратяване на заседанието и повечето от присъстващите депутати на ДПС и КБ го подкрепиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки