Асен Василев за Стефан Янев: Когато се взимат тежки решения, не може да ги саботира

OFFNews 04 март 2022 в 21:59 9530 1

Снимка БТА/Архив

"Излизаме много по-силни, защото сме единни и говорим с един глас. Досега трябваше да обясняваме защо войната е война за едни хора, а за други не е. Това е война - истинска", заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той коментира поисканата и получена оставка на бившия министър на отбраната Стефан Янев: "Когато трябва да действаш в такива условия и да вземаш такива тежки решения, не може да саботираш тези действия. Всеки от нас има собствено мнение - или вярваш в нещо или не, и ако не вярваш, е най-разумно да си подадеш оставката. Ако не го направиш, има и други начини".

На 28 февруари премиерът поиска оставката на Янев с думите, че не може "негов министър да има собствена външна политика - особено по фейсбук". 

На въпроса защо Тодор Тагарев не е станал военен министър, вицепремиерът заяви:

"Тодор Тагарев е изключителен професионалист и ние разчитаме страшно много на неговата експертиза. Той дълго време е работил в Украйна точно този си капацитет - като военен експерт. По думите на вицепремиера интеграцията и работата с всички структури в НАТО и ЕС е изключително важна в момента, а избраният за министър Драгомир Заков идва от там".

По думите на Василев в момента, в който "на съседната улица разбиват къщи и "Х" на брой държави са извикали НАТО да се пазят заедно, ние трябва да можем да се ползваме от тази колективна защита. Ако всеки пробва да се пази сам, шансът това нещо да се прехвърли при него, е изключително голям".

Вицепремиерът коментира, че правителството ще се бори с всички процеси, насочени срещу българския интерес, независимо дали те идват от Русия или от някъде другаде.

Относно създадената паника с цената на горивата и обвиненията към младежката организация на ГЕРБ от Кирил Петков, министърът на финансите обясни, че публикациите са достигнали до 1 милион души във Фейсбук.

"Две бензиностанции вдигнаха цените, едната от които има 20 селски бензиностанции и това нещо се слага във Фейсбук и се изпраща до 1 милион души. Има си член в Наказателния кодекс и той носи 5 години затвор, за който го е направил. Цените в момента не са над 3 лв., а в поста пишеше 3,15 лв. Цените са 2,75-2,76 лева, колкото бяха и в понеделник", каза още той.

По думите му последните 3-4 седмици правителството работи активно да подсили икономиката: "Газът със сигурност е риск, имаме вече решение, което работи. С горивата нямаме проблеми - пуснахме ДАНС, НАП, "Митници"да направят истинска проверка на всичките резерви и нямаме проблеми, имаме достатъчно горива, кораби пристигат от "Лукойл"и те вече не са руски в голяма степен, така че да сме сигурни, че няма да имаме проблем по тази линия. Така че много активно работим да подсигурим, че няма да има икономически проблеми:

На въпрос защо страната се запася със зърно Василев отговори, че трябва да се подготвим за най-лошия сценарий - имаме зърно за две години напред, в резерва имаме зърно за 60 дни:

"Ние искаме да изкупим достатъчно, така че да можем да изкараме зимата в най-лошия сценарий, ако станат невероятни неща, а не септември да се чудим откъде да купим и на какви цени".

За предвидената мярка за хотелиерите от 40 лева за даване на подслон на чужденци, Василев коментира, че сумата е нормална и има хотели, които са готови да посрещнат бежанците на тази цена.

Той коментира и за провокациите на паметника Шипка към премиера на Трети март:

"Има една малка група, която е силно ожесточена по най-разнообразни причини, тя е пропита от много дълбока пропаганда. Това, което стана на Шипка е, че всъщност мислещи хора казаха - няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена. Ако някой вее чуждо знаме, независимо чие, няма как този човек да защитава българския национален интерес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

06.03 2022 в 08:35

Не може. И армията не може да се предава.
Въпросът е на кого се е клела армията, и клела ли се е изобщо.
Аз например съм положил смъртна клетва, и не мога да я престъпя. Но тя не е към нато.