Ако има партиен проект ''Движение 3 март'', той трябва да е отделен от президентството, заяви Денков

OFFNews 01 февруари 2024 в 12:58 1879 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС

Министър-председателят Николай Денков в Брюксел

Ако има партиен проект "Движение Трите март", той трябва да е отделен. Би ме притеснило, ако се окаже, че е партия, която се оглавява буквално или недиректно от президентството. Това е нарушение на Конституцията, заяви премиерът Николай Денков от Брюксел, където е за ключова среща на ЕС.

"България е парламентарна република. Всяко едно легитимно партийно представителство би трябвало да бъде обогатяване на демокрацията. В този смисъл трябва да приветстваме всяка демократична форма", допълни Денков.

Той категорично отхвърли твърденията на вицепрезидента Илияна Йотова, която преди дни заяви, че на президента е предлагано да стане част от "сглобката". По думите му "никога, по никакъв начин и по никакъв повод от страна на ПП и ДБ не е отправяно такова предложение"

"След като Борисов заяви вчера, че и от тяхна страна не е представяно, това означава, че някой си е измислил конкретния сюжет, за да можем сега да си задаваме подобни въпроси", каза премиерът.

За обвиненията на Делян Пеевски, че президентството е като "тъмна институция, пълна с много кеш" , Денков заяви, че на този въпрос трябва да отговорят службите.

"Аз такива доклади не съм получил. Но съм ви казвал и за "слепите петна"– едното е корупцията. И аз задавам въпроси...”, каза премиерът.

Той коментира и изказването на съпредседателя на "Продължаваме Промяната- Демократична България" Кирил Петков за работата на Комисията за защита на конкуренцията, като според Денков обсъжданията трябва да са разделени в две посоки.

"От една страна, действително има много регулатори с изтекъл мандат. Знаете, че търсим механизми, процедури, за смени с качествени кадри. Така че очевидно има известно напрежение и около самите регулатори в общ план. От друга страна, по отношение на конкретната сделка, знаете, че от доста време се поставя въпросът дали тя създава монополно положение. Така че моят прочит на това, което е казал Петков, е, че трябва внимателно да се вземат такива решения. Аз самият няма да вземам страна, но чух и възраженията на А1 и "Йетел". Трябва да се погледнат аргументите им и да се види дали КЗК отговаря на всички тези притеснения, които са изказани. В конкретния случай трябва да се гледа обосновано ли е решението и какви са аргументите - и от едната, и от другата страна", коментира Денков.

По отношение на разговорите в Брюксел, премиерът обясни, че очаква да се обсъдят приоритетите на България, сухоземните граници в Шенген, еврозоната.

На срещата ще бъдат обсъдени още бюджетът на ЕС, подкрепата за Украйна и протестите на фермерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!