60 млн. лева повече, ако изборите не са 2 в 1

"Сиела Норма" са подготвили софтуер за избори две в едно с един комплект карти, съобщи Веселин Тодоров

OFFNews 23 август 2021 в 09:16 1952 0

Снимка БТА архив

Ако изборите за президент и парламент се проведет отделно, цената ще е около два пъти по-висока. Разделянето им ще струва около 60 млн. лева на държавата. 

Това заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров по БНТ. Инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, обясни той. 

Ако вотът не е 2 в 1, няма вариант гласуването да не е в три поредни недели - президентските трябва да свършат до 21 ноември, по думите на Тодоров - "няма да е прилично парламентарните да се отлагат чак за декември".

"Сиела Норма" са подготвили софтуер за избори две в едно при сценарий един комплект карти. 

"Избирателят влиза в секцията, индентифицират го, взема 1 смарт карта, отива при машината, поставя картата, машината стартира процеса с бюлетината за единия вид избори, който кажат първо да бъде, гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори, гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори, взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата", разясни директорът на "Сиела Норма".

Ако ЦИК обаче реши да има отделни смарт карти за различните видове избори, процесът става по-сложен и може да няма възможност да бъдат доставени толкова голям брой карти. 

Броят разписки може да се обедини в една, защото има риск двете да бъдат поставени грешно в различните урни, допълни Веселин Тодоров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews