146 години от Шипченската епопея, възстановка на боевете на тържествата днес

OFFNews 19 август 2023 в 07:30 2077 1

Снимка Художник Димитър Гюдженов

Днес е кулминацията на националните чествания на 146 години от Шипченската епопея. Хора от цялата страна ще изкачат историческия връх, за да отдадат почит към паметта на героите.

Кулминацията на националните чествания ще бъде възстановката на шипченските боеве в района на две от най-високите точки на прохода – връх „Свети Никола” и връх „Орлово гнездо”. 

Президентът Румен Радев ще участва в тържествата по повод празника, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. 

В 11 часа на връх Шипка президентът, под чийто патронаж се провежда събитието, ще приеме строя на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. 

Около 11:20 часа Румен Радев ще произнесе слово по случай годишнината. Държавният глава ще поднесе венец пред Паметника на свободата и ще отдаде почит пред паметта на загиналите за Освобождението на България, уточняват от администрацията на президента.

В храма на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола. 

Програмата включва още: 

8:00 ч. - Туристически походи
08:00 ч.: Узана – паркинг връх Шипка
08:15 ч.: Соколски манастир – паркинг връх Шипка
09:00 ч.: гр.Шипка – паркинг връх Шипка
11:00 ч. Церемония по поднасяне на цветя и венци
Място: Тържествен подход към Паметника на свободата /каменни барелефи/
11:45 ч. Изложба "Полет към Свободата"
Място: Паметник на свободата
12:00 ч. - „Битката при орлово гнездо" ден първи – Жива картина
Място: Орлово гнездо
13:00 ч. - „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Васов“ – Жива картина
Място: Орлово гнездо
13:00 ч. - „Бъди войник на връх Шипка“ – Демонстрации и представяне на националната кампания
Място: паркинг връх Шипка 

Ограничение на движението

От 9 ч. до 15 ч. се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“, съобщи АПИ.

Трафикът ще се пренасочва по път II-55 Проход на Републиката: - за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас; - за пътуващите от Южна към Северна България за Велико Търново и Русе през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по път III-552 по маршрута: Габрово – Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.

Движещите се по път III-5004 „Обход на гр. Габрово и етапна връзка с път I-5 в посока връх „Шипка“ ще се отклоняват при пътен възел „Дядо Дянко“, през гр. Габрово по път III-552 и път II-55 през Прохода на Републиката.

В област Стара Загора движението към Прохода на Републиката ще преминава по маршрут: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 Гурково - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (връзката на пътя I-5 Стара Загора – Казанлък с I-6 Подбалканския път).

През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!