13 села си избираха кметове

OFFNews 11 март 2024 в 07:47 843 0

Избори

Снимка БГНЕС/архив

В 13 населени места се проведоха нови и частични избори за кметове вчера.

В петричкото село Струмешница за кмет беше избран Николай Манолчев от партия ГЕРБ. В Русенското село Могилино ще има балотаж. В гълъбовското село Искрица също не успяха да изберат кмет, съобщи БТА. 

В севлиевското село Стоките, в който участваха над 80% от гласоподавателите, няма избран кмет. Независимият Георги Александров и Магдалена Тотева от БСП отиват на балотаж. Георги Александров и Магдалена Тотева бяха опоненти на балотажа на редовните местни избори. Александров беше обявен за победител с 1 глас, седна на кметския стол за малко, но вотът бе оспорен в съда и обявен за недействителен. На вчерашните избори за Александров са гласували 62-а души, а за Тотева – са пуснати 60 бюлетини. 

В поповското село Еленово ще има балотаж на 17 март. На частичните избори вчера в населеното място не бе избран кмет, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Галин Цанков. Според решение, публикувано на сайта на ОИК, до балотаж се допускат Петър Арсов, издигнат от партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, и Диян Станев от ГЕРБ.

Тодор Тодоров, издигнат от ГЕРБ, печели изборите в село Житница, е посочено в решение на Общинската избирателна комисия в Провадия, публикувано на сайта ѝ. Той е подкрепен от 177 избиратели.

Със 71 гласа изборите в село Черноок печели кандидатът на ДПС Анифе Ахмед. До новия вот в двете села се стигна, след като на втория тур на местните избори на 5 ноември миналата година кандидатите, достигнали до балотажа, получиха равен брой гласове.

Елена Коцева, издигната от партия ГЕРБ, е новият кмет на мездренското село Лютиброд. За нея са гласували 73 човека от стигналите днес до урните избиратели. Втори остана кандидатът на партия „Български възход“, за когото гласа си са дали 62 човека. До избора на нов кмет в с. Лютиброд се стигна, тъй като досегашният почина в края на миналата година.

Петранка Ангелкова, издигната от партия ГЕРБ, е новият кмет на врачанското село Паволче. Ангелкова е подкпена от 232-ма от гласувалите днес 358 човека. Втори остава кандидатът на коалиция „БСП за България“ Емил Василев с 99 гласа и трети – Калина Петрова, издигнат от партия „Възрждане“ - с 19 гласа. До избора на нов кмет в с. Паволче се стигна след като досегашният Георги Василев подаде оставка заради проблеми със здравето. 

Независимият кандидат, издигнат от Инициативен комитет, Димитър Димитров е новоизбраният кмет на пернишкото село Черна гора. Той е получил 52,63 процента от гласовете на упражнилите правото си на глас, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Перник. Вчера в селото се състояха избори за кмет на кметство, тъй като на местните избори през ноември м.г. двамата кандидати, достигнали до балотаж, получиха равен брой гласове. Другият кандидат за кмет на Черна гора беше Даниел Петров от ГЕРБ. 

Кандидатът на „БСП за България“ Валентин Черпоков е избран за кмет на с. Забърдо, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Чепеларе. 

Черпоков печели вчерашните частични избори за кмет на родопското село с 74,3 процента от гласовете. За кандидата на ГЕРБ Венцислав Сариев са гласували 25,7 на сто от избирателите. 

Валентин Черпоков печели осми мандат като кмет на Забърдо. До частичните избори за кметското място се стигна след подадената оставка от избрания на редовните избори през 2023 г. кмет Здравка Черпокова – Илиева, която е дъщеря на Валентин Черпоков.

С решение на Общинската избирателна комисия в Чепеларе Валентин Черпоков е заличен от листата на съветниците на „БСП за България“ в Общинския съвет в Чепеларе, тъй като е избран за кмет. На негово място в Общинския съвет застава Радомира Йорданова. Частичните избори в Забърдо се състояха при избирателна активност от 81%.

В село Разбойна, област Бургас, до частични избори се стигна, след като Хатидже Ферад, избрана за кмет на последните избори през октомври миналата година, подаде оставка месец след вота, за да поеме друг пост в общинската администрация в Руен.  Изборният ден в селото днес приключи с около 55 на сто избирателна активност, без сигнали за нарушения на изборните правила. 

Нов кмет на първи тур избра село Горно Церовене в община Монтана. Това е кандидатът на местна коалиция ГЕРБ/СДС, БНД, ВМРО-БНД, ЗНС Ангел Ангелов, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Монтана. За Ангелов са гласували 209 души, а за опонента му Тодор Иванов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, са подадени 88 гласа. 

Избирателната активност в Горно Церовене е 78 процента, изборни нарушения не са допуснати, уточниха от комисията.

Изборите в село Горно Церовене се наложиха, след като дългогодишният кмет на селото Йордан Йорданов почина внезапно през януари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!