Костов: Политическата криза в България е свързана със спирането на „Южен поток“

OFFNews 20 юни 2014 в 18:07 7094 16

Иван Костов

Политическата криза в България е свързана със спирането на „Южен поток“. Това заяви бившият премиер и ръководител на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет Иван Костов по време на конференция на тема "Истината за Украйна", на която присъства и украинският генерал Игор Смешко, съветник на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Кризата беше предшествана от предизборна кампания, в която българи застанаха срещу българи заради руски интереси и посочиха ЕС като източник на всички злини за България. Ние сме сред страните, които са най-уязвими и заплашени от подобна стратегия на конфронтация, допълни Костов.

Според Лабораторията за управление на риска Русия ще загуби конфронтацията с Европейския съюз и САЩ през следващите 6 години.

Колкото повече позиции губи Русия, толкова повече ще има нужда от плашещи примери на изпаднали в политическа, етническа, икономическа и социална криза страни членки на ЕС, за да покаже неговата безперспективност, каквато е основната пропагандна теза на Моксва. При частичен успех на федерализацията на Украйна Русия ще засили амбициите на Кремъл да подкопае ЕС, коментира Костов.

Ако Русия успее да дестабилизира Украйна, България е заплашена от политическа нестабилност, а това ще окаже влияние и на ЕС. Едно такова развитие на нещата ще има тежки икономически последици за нас, допълни бившият депутат Асен Агов.

Ако Русия продължи действията в Украйна и правителството се окаже слабо, ще настъпи хаос - „Газпром“ ще засили натиска върху ЕС и заплахата от разпадане на съюза ще се увеличи, каза Агов.

По думите му съществува и вариантът САЩ и ЕС да пристъпят към третата фаза на санкциите, което ще се отрази негативно върху икономиката на Русия. От своя страна, дестабилизацията на Русия ще има влияние както върху ЕС, така и върху България.

Причините за случилото се в Украйна са както външни, така и вътрешни, а именно – слабостта на настоящата украинска власт, посочи Игор Смешко.

Правителството не беше подготвено за този враг в лицето на Русия. Не бяхме готови за това, че когато протестиращите бяха готови да свалят властта, ще ни забият ножа в гърба, и това ще дойде точно от нашия партньор, категоричен е Смешко.

За настоящото управление на Русия е по-важно да има власт, отколкото да прецени какви ще са реалните печалби от определено действие, каза още Смешко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!