Фалшиво интервю с първата дама заля интернет

Виктория Викторова 26 януари 2012 в 16:33 2005 1

Фалшиво интервю с първата дама на България Юлияна Плевнелиева заля нашенското интернет пространство. В нейните „откровения“ има десетки скандални реплики, които изумиха потребителите на социалните мрежи. Източникът на материала е сайтът Бъзикилийкс, а според увода, интервюто е на вестник „Капитал“. Бърза проверка обаче показва, че това не отговаря на истината. Причините интервюто да звучи убедително са, че Плевнелиева се прочу с пиперливите си изказвания в Туитър за правителството и съпартийниците на мъжа си от ГЕРБ, както и заради това, че „разговорът“ започва относително умерено.
„Стремя се да живея така, както съм живяла и преди, като не допускам външни фактори да оказват влияние върху мен, и живота на моето семейство. Смятам, че съм надраснала глупавата зависимост характерна за голяма част от българите – „Ама какво ще кажат хората.“ Хората могат да говорят каквото си искат, но аз не съм длъжна да се съобразявам с тях“, гласи отговорът на първия зададен въпрос в измисленото интервю.
Шокиращите изказвания идват малко по-навътре:
„В президентството няма такава служба като първа дама и съответно задължения произтичащи от нея. Аз не съм се кандидатирала за първа дама, не съм поемала ангажимент към никого и съответно не виждам защо трябва да променя начина си на живот според очакванията които журналистите втълпяват на хората. Ами, ако президент беше станала жена, тогава мъжът и ли щеше да е първата дама на републиката, щеше да ходи по коктейли и да си бъбри с другите дами от „висшето общество“? Смятам, че това е някаква патриархална отживелица и доста сексистко очакване.“
„Не смятам, че да си президент на българите, е някакъв особен успех.“ „Аз от самото начало бях против подобна кандидатура, както и въобще против обвързването му с този индивид Борисов. За съжаление мъжът ми е идеалист и смята, че би могъл въпреки всичките недостатъци на премиера да работи за бъдещето на България.“
Въпросното интервю беше публикувано и в редица навъдили се напоследък „ярко жълти“ сайтове, а техните посетители го приеха за чиста монета. Проверка в профила й в „Капитал“ обаче показва, че настоящата първа дама препоръчва на читателите статии, които са с негативен уклон спрямо правителството. Само преди два дни Плевнелиева е препоръчала материала "Мирослава Тодорова: Министър Цветанов цели да смачка правото ми да изразявам становище за съдебната реформа". Преди 2 месеца пък е препоръчала анализа на Джеймс Пардю, който казва, че правителството ни прави крачка назад от демокрацията. Материалът е озаглавен „Джеймс Пардю: Невиждано политическо изнудване на всички нива“. Ето какво пише за нея в профила й в „Капитал“:
Ръководи отдел Информационни технологии и инфраструктура. Грижи се всички онлайн продукти на Икономедиа, както и за вътрешните софтуерни и комуникационни системи във фирмата. Три години е била продуктов мениджър на karieri.bg. Има няколко магистратури, които нямат много общо с настоящата й реализация. Освен децата удома обича работата и колегите си, а напоследък и прясна музика в почти непотребими количества.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки