Калфин призова за независима позиция по конфликта в Украйна

OFFNews 03 март 2014 в 13:45 2490 5

Ивайло Калфин

Евродепутатът Ивайло Калфин призова България да заеме позиция по конфликта в Украйна, която е независима от тази на Европейския съюз и големите сили.

Страната като член на ЕС трябва да балансира отношението си към конфликта Украйна – Русия, заяви Калфин пред Нова телевизия.

Имаме проекти като „Южен поток“, който е наникъде. От години имаме желание български фирми да се върнат обратно на руския пазар, уточни Калфин.

България ще трябва да заеме политическа позиция по конфликта, но това трябва да е собствена позиция, а не да се следва позицията на Европейския съюз или големите сили, категоричен е той.

По думите му украинският народ е жертва на геополитическа война, но вина имат и украинските управници, тъй като те са дали повод за този конфликт.

В 21 век не може да имаш отявлен национализъм тогава, когато става дума за упражняване на власт. Новото управление в Украйна също спомогна за развитието на конфликта. Ако погледнете хората във властта, в това число и в силовите ведомства – това са хора, известни в Украйна от години с ултранационалистическите си виждания. В Украйна в момента живеят 45 млн. души, 15 млн. от които са руснаци или от други общности, в това число и българи, допълни Ивайло Калфин.

Действията на Русия в тази ситуация са пресилени, особено в контекста на потенциалната заплаха срещу нея, категоричен е Калфин.

Според Калфин е необходим незабавен политически диалог, в който освен Русия и Украйна участие да вземе и ЕС, за да може украинското население да се успокои, че териториалната цялост на тсраната няма да бъде засегната.

Най-важното
Всички новини
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews