Бунтовници обявиха халифат в Ирак и Сирия

OFFNews 30 юни 2014 в 11:17 6144 5

Ислямистката въоръжена групировка "Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ) обяви, че създава халифат - ислямска държава, на територията на контролираните от движението земи в Ирак и Сирия.

Групировката обяви и лидера си Абу Бакр ал-Багдади за халиф и "лидер за мюсюлманите навсякъде." Лидерът ще бъде обявен като халиф Ибрахим.

„Шурата (съветът) на Ислямската държава се събра и обсъди въпроса за халифат. Ислямската държава реши да основе Ислямски халифат и да издигне халиф на държавата на мюсюлманите”, заяви говорителят на ИДИЛ Абу Мохамад ал-Аднани.

Създаването на халифат, управляван от строгите ислямски закон, отдавна е цел на много джихадисти, припомня BBC. 

Междувременно, армията на Ирак продължава офанзивата, с която опитва да върне контрола над северния град Тикрит, който беше завзет от ИДИЛ на 11 юни. 

Обявяването на новата държава става в първия ден на свещения за мюсюлманите месец рамазан. Декларацията прави препратки към възхода на исляма, когато последователите на пророка Мохамед завладели обширни територии в Средновековието. Ислямската държава оспорва границите, установени от Великобритания и Франция през 20-ти век, след разпада на Османската империя. От ИДИЛ обявиха, че ислямската държава ще се простира от Алепо в Северна Сирия до Дияла в източната част на Ирак.

Арабският халифат възниква през 7-9 в. в резултат на завоеванията на арабите. Първоначално ядро на халифата става създадената от Мохамед в началото на 7 век в Хиджаз (Западна Арабия) мюсюлманска община, наречена умма (нация, народ). В резултат от арабските завоевания е създадена огромна държава, включвала Арабския полуостров, Ирак, Иран, по-голямата част от Задкавказието, Централна Азия, Сирия, Палестина, Египет, Северна Африка и по-голямата част от Пиренейския полуостров.

Халифите са смятани за наместници на пророка Мохамед на земята. 

Най-важното
Всички новини
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки