Жители на Лозенец за фекалните води: Станахме изкупителна жертва

OFFNews 21 август 2015 в 19:10 4973 16

Снимка OFFNews

Централният плаж на Лозенец

Целенасочена атака срещу Лозенец и туризма. Така бизнесмени и общинари от курортното селце обясняват резултатите, оповестени от РЗИ, показващи високо съдържание на ешерихия коли във водата, които доведоха до забраната за къпане на централния плаж в селото.

Други видяха в случващото се и възможна война за бъдещето концесиониране на плажа.

Това ще рефлектира за години напред, смятат собственици на малки хотели в Лозенец. Проблем с пречиствателната станция има, но той е от години, а такава масирана акция досега никога не е имало, казват местни жители.

Според Димитър Калайджиев - един от концесионерите на плажа, проблемът е в РЗИ.

„В крайна сметка, ако при следващ мониторинг, всички тези показатели се окаже, че не са така, а общината е ударена. И хотелиерите, концесионерите, всички, които са заети в този бизнес, страдат по този начин. Затова казвам, че проблемът е в РЗИ. Това е информация, с която деликатно трябва да се оперира“, казва Калайджиев.

Той си обяснява случилото се с големия интерес, който има към Лозенец като туристическа дестинация. Подобна е тезата и на хотелиера Таня Желязкова. Тя подчертава, че капацитетът на пречиствателната станция, който надхвърля този на селото през лятото, не е от днес.

„В годините винаги го е имало този проблем и ми е интересно как точно сега всичко ескалира“, казва Желязкова.

„Особено“ отношение към Лозенец вижда и кметът на Царево Георги Лапчев. Според него е странно съвпадението, че именно сега, когато Царево е единствената община, отчитаща ръст на туризма, се случва нещо подобно. Той нарича ситуацията „фарс“ и според него, тя е преекспонирана.

„На 99% съм сигурен, че показателите на билогичния фактор, който прави невъзможно къпането на плаж Лозенец, вече са в норма и то ще е нормално. Но нека да приключи проверката, която поръчах днес на РЗИ и да видим какви са показателите“, казва Лапчев.

Общината ще отправи предложение към Министерството на туризма, всички резултати от подобни проверки на здравната инспекция да се оповестяват публично, за да имат туристите пълна информация за чистотата на морето. От администрацията признават, че пречиствателната станция в пикови моменти работи над своя капацитет. Общината вече е отделила около 200 000 лв. за проектиране на нейното разширение. Финансиране за самите строителни дейности ще се търси в новия програмен период.

Бизнесмени виждат и далеч по-сериозен замисъл на случващото се. Концесията на Централния плаж в Лозенец приключва в края на тази година. За следващата ще трябва да се обяви нов търг. Според запознати е започнала масирана политика, бъдещи концесии на ивици да се отдават не на подобни фирми, а на хотели, в близост до плажове по Черноморието.

Сигналът за проверката, показала завишено количество на бактерията ешерихия коли, предполагаемата причина за което е изпускане на фекални води, е подаден именно от хотелиери. Бизнесмени от Лозенец пък показаха справки на извършен мониторинг и на други плажове, където също има завишено съдържание на ешерихия коли във водата, но там къпането не е забранено.

Такова остава то в Лозенец, до изчистване на показателите. Очаква се това да стане до дни, заради бурното море и дъждовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки